Inhoudsopgave
Wat betekent verfransing?
(verfranste, heeft en is verfranst), 1. Frans maken: men trachtte ons te verfransen; — een Franse vorm geven aan : een naam verfransen ; 2. Frans worden ; Franse vormen en manieren aannemen: hij is geheel verfranst.
Hoe is de Belgische taalgrens ontstaan?
Tegen de 9de eeuw, toen het oud-Frans uit het Latijn, onder invloed van het Frankisch, als algemene volkstaal vorm had aangenomen, verdween het Frankisch weer uit deze streken. Het laatst in een zone grenzend aan de huidige taalgrens.
Waarom is er een taalstrijd in België?
Factoren in het voordeel van de Vlaamse Beweging De invoering van het algemeen stemrecht (meervoudig in 1893, enkelvoudig in 1921), waardoor de zogenaamde Fransonkundigen in Vlaanderen politieke inspraak kregen. Voor een stuk liep de taalstrijd samen met een sociale ontvoogdingsstrijd.
Hoe ontstaat een taalgrens?
De Taalgrens was ontstaan. Toen de Franken een eeuw later oprukten richting Somme, namen ze de taal van hun nieuwe onderdanen over en de spreekwoordelijke lingua franca is dan ook niet het vroegste Nederlands maar het late Latijn.
Is Britse met een hoofdletter?
Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).
Waar spreekt men Frans in België?
België bestaat uit drie gewesten. Vlaanderen is het noordelijke deel. De officiële taal is daar Vlaams, of Belgisch Nederlands. In Wallonië, het zuidelijke deel, spreken de meeste mensen Frans.
Waarom Nederlands en Frans in België?
Tot een tweetalig België kwam het in 1898 met de goedkeuring van de Gelijkheidswet. Die betekende een wettelijke aanvaarding van het Nederlands als taal voor het staatsbestuur, de rechtspraak en het staatsonderwijs naast het Frans.
Hoe is de taalgrens tussen Nederlandstaligen en Franstaligen historisch ontstaan?
De scheidingslijn, die in 1648 bij de Vrede van Munster definitief was, kwam ongeveer overeen met de huidige landsgrens tussen Nederland en België. Vanaf dat moment kennen het noorden en het zuiden een eigen geschiedenis en dat geldt ook voor de taal.