Inhoudsopgave
Wat betekent taalvariant?
taalvariant zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: taalvariantenVerbuigingen: taalvariantje taalvorm die enigszins van een andere afwijkt Bron: WikiWoordenboek….
Wat zijn de verschillende taalvarianten?
Het gaat over dialecten, regionaal taalgebruik en geografische variatie binnen de standaardtaal. Maar variatie vind je ook in de evolutie van de taal doorheen de tijd. Oudnederlands, Middelnederlands, Nieuwnederlands, het zijn allemaal varianten van hèt Nederlands.
Wat zijn de specifieke kenmerken van standaardtaal?
Tot de typische kenmerken van een standaardtaal behoren : een toonaangevend woordenboek waarin de woordenschat van een taal is opgenomen (bijvoorbeeld, de @Grote Van Dale [Nederlandstalige webstek van het Van Dale Taalweb. Men kan er naar woorden zoeken in de online versie van het woordenboek Grote Van Dale]);
Wat zijn negatieve eigenschappen van tussentaal?
Uit schoolboeken steken Vlaamse leerlingen letterlijk op dat tussentaal ‘bedorven, morsig en slecht Nederlands’ is, omdat het de beschaving van de standaardtaal mist én de authenticiteit van de dialecten mankeert.
Wat is het verschil tussen een dialect en een erkende streektaal?
Een dialect is een streektaal onder een officiële taal. Een dialect noem je ook wel een streektaal. Dialecten zijn technisch gezien talen, maar worden niet als taal erkend. Dialecten worden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, het zijn meestal geen geschreven talen.
Is Fries een streektaal?
Heel eenvoudig: Fries voldoet als enige van de regionale talen aan de gestelde eisen. Zo heeft het een duidelijke grammatica, is er sprake van historische ontwikkeling en vinden de sprekers zelf dat ze de taal Fries spreken. Friesland wordt al lange tijd door de Nederlandse overheid erkend als tweetalig.
Wat is het verschil tussen dialect en Regiolect?
Een regiolect is een variëteit van de standaardtaal, die in een bepaalde regio wordt gesproken. Het regiolect neemt een plaats in tussen enerzijds het dialect en stadsdialect (op lager niveau) en anderzijds de standaardtaal (op hoger niveau).