Inhoudsopgave
Sociale bijstand is de bijstand van overheidswege indien iemand onvoldoende middelen van bestaan heeft. De gemeente voert in Nederland hiervoor de bijstand uit middels de Participatiewet.
als je bepaalde “sociale lasten”, zoals het opvoeden van kinderen of ziektekosten, moet dragen, ontvang je een aanvulling op het inkomen; als je onvrijwillig niet langer over een beroepsinkomen beschikt, dan ontvang je bijstandsuitkeringen.
Wat betaalt de sociale zekerheid?
Voor ambtenaren die niet tewerkgesteld zijn bij een plaatselijke of provinciale overheidsdienst betaalt de tewerkstellende overheid zelf de sociale uitkeringen. Die ambtenaren hoeven enkel persoonlijke bijdragen te betalen van 7,5 % voor de overlevingspensioenen en van 3,55 % voor de tak geneeskundige verzorging.
Hoe wordt RSZ gefinancierd?
Samengevat bestaat de financiering van de sociale zekerheid vandaag voor ongeveer 70% uit sociale bijdragen (en andere eigen middelen) en 30% uit algemene middelen, waarvan een derde uit alternatieve financiering bestaat.
Wie financiert RSZ?
De federale overheid betaalt jaarlijks een forfaitaire som aan de RSZ. Daarnaast bestaat er sinds enkele jaren ook een alternatieve financiering van de sociale zekerheid. Het doel hiervan is een inperking van de staatstoelagen en een daling van de werkgeversbijdrage.
Iedereen die op legale wijze in België verblijft, heeft recht op sociale bijstand. Deze sociale bijstand heeft als doel een minimuminkomen te garanderen aan de gehele bevolking. Om sociale bijstand te kunnen ontvangen gelden bepaalde voorwaarden.
Hoe OCMW contacteren?
In het lokale informatieblad of op de website van uw gemeente vindt u meer informatie over welke diensten het OCMW in uw gemeente aanbiedt. De contactgegevens van het OCMW in uw gemeente kunt u vinden op de website vlaanderen.be/gemeenten.