Wat betekent Rhesus D negatief?

Wat betekent Rhesus D negatief?

Rhesusfactor betekenis De rhesusfactor (Rh) is een eiwit dat op de oppervlakte van de rode bloedcellen kan zitten en daarmee je bloedgroep bepaalt. Als de rhesusfactor op je rode bloedcellen zit, ben je rhesus positief. Dit is het geval bij 85% van de mensen. Als de factor ontbreekt, ben je rhesus negatief.

Hoeveel anti-D?

Er kan van worden uitgegaan dat 1000 IE anti-D Ig 20 ml D positief volbloed (= 10 ml erytrocytenconcentraat) neutraliseert. Het is aannemelijk dat bij ongeveer 0,5% van de bevallingen een FMT > 20 ml voorkomt. In geval van FMT > 20 ml is een hogere (> 1000 IE) dosis anti-D Ig nodig.

Hoe anti-D toedienen?

Anti-RhD-Ig bij voorkeur in week 30 toedienen (niet eerder), zodat het de gehele verdere zwangerschapsduur werkzaam is. Toediening moet gebeuren bij een zwangerschapsduur van uiterlijk 31weken + 6 dagen.

Waarom anti-D?

De anti-D zorgt ervoor dat de rode bloedcellen van de baby die terechtgekomen zijn in het bloed van de moeder, worden vernietigd. Het lichaam van de moeder maakt daardoor geen afweerstoffen tegen het Rhesus D-antigeen aan. Zo kunnen we voorkomen dat uw baby ziek wordt.

Wat zit er in anti D prik?

Dit heet de anti-D prik. In deze prik zitten kant en klare antistoffen tegen Rhesus D-bloedcellen. De antistoffen herkennen Rhesus D-bloedcellen van het kind die in uw bloed terecht zijn gekomen en breken ze snel af.

Hoe wordt anti D toegediend?

De standaarddosis is 250 microg (1250 IE). Zo snel mogelijk aan de moeder toedienen en binnen 72 uur na bevalling. Bij > 72 uur, alsnog zo snel mogelijk toedienen. Dosis ook post partum geven als ante partum-profylaxe is toegediend en zelfs wanneer hiervan nog actieve residuen in het maternale serum aanwezig zijn.

Hoe werkt anti D?

Door de anti-D prik verdwijnen de bloedcellen van uw kind uit uw bloed. U maakt nu zelf geen antistoffen. Uitslag: uw kind heeft bloedgroep Rhesus D-negatief. Anti-D prikken zijn niet nodig.