Inhoudsopgave
Wat betekent extra vierge olijfolie?
Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn afhankelijk van de olijfsoort en kan variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en zelfs peperig.
Hoe heet mag extra vierge olie?
Het verhaal dat je olijfolie beter niet kunt verhitten doet al jaren de ronde, maar in principe is het een fabeltje. Tot 207 graden Celsius kan het namelijk prima en is het zelfs gezond(er). Je kunt zelfs prima frituren met (extra vierge) olijfolie!
Waar gebruik je extra vierge olijfolie voor?
Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor frituren. Op deze temperatuur kunnen schadelijke stoffen, zoals PAK’s, ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer PAK’s worden gevormd.
Is bakken in olijfolie ongezond?
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u ‘extra vierge’ olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Wat is de beste olijfolie persing?
Bij de “eerste persing” komt 10 tot 20% olijfolie uit de olijfpulp vrij bij een temperatuur van 15°C. Deze eerste “koude” persing wordt als de beste olijfolie beschouwd. Daarna wordt de pulp bij steeds hogere temperaturen geperst, maar nooit boven de 28°C.
Wat is een gewone olijfolie?
Olijfolie: De gewone olijfolie heeft een neutraler smaak dan de duurdere kwaliteiten. Deze olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing. Olie uit afvallen van olijven: Hiervoor worden olijven gebruikt die niet door de eerste kwaliteitsselectie zijn gekomen door formaat, beschadigingen of omdat ze te rijp
Wat is extra vierge olijfolie?
Extra Vierge staat ook wel bekend als ‘extra vergine’, ‘ongeraffineerd’, ‘extra-vièrge’, ‘extra virgin’ en ‘koud geperst’. Het betreft eersteklas olijfolie van een eerste koude persing of koude centrifugering. De zuurgraad (vrije vetzuren) van extra vierge olijfolie mag wettelijk gezien niet hoger zijn dan 0,8%.
Wat is extra vierge olijfolie voor bakken en braden?
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Bakken en braden in extra vierge olijfolie kan wel, maar is niet aanbevolen omdat de smaak grotendeels verloren gaat na verhitting. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen.