Inhoudsopgave
Wat betekent de omgekeerde Nederlandse vlag?
Als een nationale vlag, op enkele uitzonderingen na, ondersteboven wordt gevoerd, dan geeft dit aan dat er sprake is van een noodgeval. Dit is echter slechts traditie. Het wordt niet erkend als een noodsignaal door de Internationale Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee.
Waarom mag de vlag de grond niet raken?
Een vlag mag de grond niet raken. Officieel zou hij dan zelfs verbrand moeten worden. Dat gebeurt nu alleen nog wanneer hij opzettelijk wordt misbruikt. Op Koninginnedag en verjaardagen van de leden van het koninklijk huis mag de vlag begeleid worden door een oranje wimpel.
Wanneer te vlaggen en hoe?
Wanneer te vlaggen en hoe? De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. De vlag mag de grond niet raken! Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen
Hoe mag u de vlag uithangen?
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.
Wat zijn de wettelijke regels voor het gebruik van de vlag?
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.
Wanneer mag de Nederlandse vlag gehesen worden?
De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. De vlag mag de grond niet raken! Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald.
Wat is de betekenis van de Zuid-Afrikaanse vlag?
Alle kleuren in de Zuid-Afrikaanse vlag hebben een afzonderlijke betekenis. Zo staat de groene Y-vorm voor saamhorigheid en het feit dat Zuid-Afrika één verenigde natie is. Het rood staat voor bloed, blauw voor lucht, groen voor het land en geel symboliseert de natuurlijke rijkdommen van het land.
Welke vlag en Wimpel gaan op gebouwen van de Rijksoverheid uit?
Vlag én wimpel gaan op gebouwen van de Rijksoverheid uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.