Inhoudsopgave
- 1 Wat betekenen schapenwolkjes?
- 2 Waarom kan een wolk zweven?
- 3 Welke wolken voorspellen regen?
- 4 Hoe herken je onweer?
- 5 Hoe laag kan een wolk zweven?
- 6 Hoe voelt een wolk aan?
- 7 Wat is de grootste wolk ooit?
- 8 Hoe ziet een onweerswolk eruit?
- 9 Waarom ontstaan wolken op de aarde?
- 10 Wat zijn de wolkengeslachten?
Wat betekenen schapenwolkjes?
Wolken vertellen vaak welk weer het wordt. De schapenwolkjes die we hoog aan de hemel zien staan, vertellen dat het droog en zonnig is. Dit soort wolk komt voor in grotere velden en door de schapenwolkjes heen is de zon zichtbaar. De aanwezigheid van schapenwolkjes wijst op onstabiliteit op grootte hoogte.
Waarom kan een wolk zweven?
Bij een gewone wolk (zonder regen) verdampen de onderste kleine druppeltjes. Het worden dan gasmoleculen (waterdamp) en die zijn onzichtbaar maar blijven ook zweven. Hoger in de lucht is het kouder, daar worden de gasmoleculen weer druppeltjes. Dit zien we als een wolk.
Welke verschillende soorten wolken zijn er?
Een mix van de hoofdtypen
Naam wolk | Type wolk | Latijns betekenis |
---|---|---|
Stratus | Lage wolken (0-2 kilometer hoog) | Deken |
Altocumulus | Middelbare wolken (2-7 kilometer hoog) | Een hoge hoop |
Altostratus | Middelbare wolken (2-7 kilometer hoog) | Een hoge deken |
Cirrus | Hoge wolken (5-13 kilometer hoog) | Haarlok |
Welke wolken voorspellen regen?
Met wolken zelf het weer voorspellen Zoals vederwolken die als lange witte veren hoog in de lucht staan. Als je deze wolken ziet slaat het weer binnen 24 uur om. Vooral als ze uit het westen komen, betekent dit regen. Stapelwolken of schapenwolken zien eruit als plukjes watten.
Hoe herken je onweer?
Onweer is een bui of cumulonimbus die gepaard gaat met elektrische ontladingen. Deze ontladingen zijn waarneembaar als een lichtflits – de bliksem – gevolgd door een scherp of dof rommelend geluid – de donder. Onweersbuien zijn wolken waarin een potentiaalverschil is opgebouwd door ladingscheiding.
Wat voor weer hoort er bij Cirrus?
Cirrus. Cirruswolken bestaan voornamelijk uit ijs en komen voor op 6 tot 12 kilometer hoogte. Ze zien er soms uit als windveren of sluierwolken, zo dun dat ze het zonlicht nog doorlaten. Deze wolken zijn vaak te zien als het (nog) mooi weer is.
Hoe laag kan een wolk zweven?
De lage wolken, zoals stapelwolken die meestal de vorm van een bloemkool hebben, kunnen al ontstaan op een paar honderd meter hoogte. Wanneer deze wolken tot buien uitgroeien kunnen ze zelfs hoogten boven 10 kilometer bereiken. Mist is eigenlijk ook een lage wolk en je zou kunnen zeggen dat deze wolk ‘op straat ligt’.
Hoe voelt een wolk aan?
Als je een wolk zou kunnen aanraken zou hij nat aanvoelen. Wolken zijn niets anders dan waterdruppeltjes in de lucht. De lucht zit altijd vol met waterdamp maar die damp zie je normaal gesproken niet.
Wat zijn de meest voorkomende wolken?
De lage wolken
- Cumuluswolken zijn stapelwolken.
- Dit is verticaal gesproken de meest uitgestrekte wolk.
- In Nederland de meest voorkomende wolkengeslacht.
- Nimbostratus betekent letterlijk ‘regenachtig en gelaagd’.
- Een wolk waarin als typische kenmerk meestal de zon of maan als een vage lichtvlek nog net even te zien is.
Wat is de grootste wolk ooit?
De Grote Magelhaense wolk heeft een massa die gelijkstaat aan ongeveer 10 miljard keer de massa van de Aardse zon, waarmee het sterrenstelsel 1/100 van de massa van de Melkweg heeft. De diameter van de Grote Magelhaense Wolk is 14.000 lichtjaar.
Hoe ziet een onweerswolk eruit?
Een cumulus congestus. Deze stapelwolk ziet eruit als een bloemkool en vormt het voorstadium van een buienwolk. De cumulonimbus, of ook wel de onweerswolk. De lucht botst bovenaan tegen de stratosfeer en wordt gedwongen lateraal te bewegen.
Kan het regenen boven de wolken?
De middelbare wolken drijven op hoogten tussen 3 en 5 kilometer. Deze wolken zijn over het algemeen opgebouwd uit druppeltjes en zeer kleine ijskristalletjes. Wanneer deze wolken dik worden kan er soms regen of sneeuw uit vallen.
Waarom ontstaan wolken op de aarde?
Wolken ontstaan doordat waterdamp in de lucht condenseert. Water op de aarde wordt verwarmd door de zon. Deze warme lucht waterdamp stijgt op. Hoe hoger de waterdamp in de lucht komt, hoe meer het afkoelt. Doordat de temperatuur daalt, veranderd de waterdamp in kleine druppels.
Wat zijn de wolkengeslachten?
De vier families zijn: hoge wolken, middelhoge wolken, verticaal ontwikkelde wolken en lage wolken. Wolkengeslachten worden weer verder onderverdeeld in wolkensoorten. Hieronder bespreken we de wolkenfamilies en de daaronder vallende wolkengeslachten of -soorten.
Wat zijn de hoogste wolken op aarde?
De meeste wolken op aarde vind je tussen de 2 kilometer en 18 kilometer hoog. Er zijn ook wolken die lager hangen en wolken die hoger hangen. Wolken die op de grond hangen noemen we mist. Die horen bij de stratowolken. Er zijn ook wolken die op nog grotere hoogte te vinden zijn. Dat zijn de lichtende nachtwolken en de parelmoerwolken.