Inhoudsopgave
Wat betekend zelfcompassie?
Self-kindness: Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek.
Hoe krijg ik meer zelfcompassie?
20 Tips voor meer zelfcompassie
- #1 Luister naar je lijf.
- #2 Doe es lief.
- #3 Kies voor gezonde en verse voeding.
- #4 Ga wandelen in de natuur.
- #5 Kies vaker voor ontspanning en rustmomenten.
- #6 Praat lief en nog wat liever tegen jezelf.
- #7 Ga aan de slag met dit stappenplan.
- #8 Stop met het bashen van je uiterlijk.
Hoe voelt compassie?
Compassie of mededogen is het natuurlijke vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden, met de wens om deze pijn en dit lijden in jezelf en anderen te verlichten en daarin verantwoordelijkheid te nemen. Dit is iets anders dan medelijden dat vooral gepaard gaat met angst en sentimentaliteit.
Waarom is zelfcompassie belangrijk?
Met zelfcompassie verzeker je jezelf van een soort van veiligheidsgordel om deze gevoelens er te laten zijn. Je bent er als steun voor jezelf, ook als je het moeilijk hebt. Extra winst is dat dit weer positieve gevoelens oplevert van zorgzaamheid en verbondenheid (met jezelf).
Hoe word ik liever voor mezelf?
Wees eens wat liever voor jezelf: Janneke doet 10 suggesties
- Na inspanning volgt ontspanning.
- Accepteer complimenten.
- Stop met diƫten.
- Beweeg regelmatig, maar niet te intensief.
- Doe vaker dingen die je leuk vindt.
- Wees minder streng voor jezelf.
- Kom in contact met hoe je je voelt.
Wat is compassie training?
De compassietraining is een vervolgtraining voor mensen met psychische klachten en/of lichamelijke ziektes die al eerder een Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) training hebben gevolgd. De oefeningen en gesprekken zijn tijdens de compassietraining meer gericht op een vriendelijke grondhouding naar jezelf.
Waarom ben ik zo streng voor mezelf?
In feite is streng naar jezelf zijn een afwijzing naar jezelf al dan niet (onbewust) gestart doordat bijvoorbeeld je ouders, school of anderen niet in de gaten hadden dat je meer tijd nodig had om situaties te verwerken en je emoties de ruimte nodig hadden.