Inhoudsopgave
Wat als re integreren niet lukt?
Ben je ondanks het re-integratietraject na 92 weken nog niet hersteld, dan zal je als werknemer uiterlijk in de 93e week een WIA-aanvraag moeten doen bij het UWV. Dit is van belang, omdat de doorbetaling van loon door je werkgever na 2 jaar vervalt.
Kan mijn werk fysiek niet meer aan?
Op het moment dat werknemer dusdanige fysieke problemen heeft dat het voor 100% uitvoeren van de functie niet meer mogelijk is, dan is het verstandig werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt te melden bij de arbodienst.
Is reintegratietraject verplicht?
Net zoals de andere medische onderzoeken bepaald in titel 4 van de Codex (betreffende de gezondheid van de werknemers) is de re-integratiebeoordeling een verplicht onderzoek. De werknemer is dus verplicht dit onderzoek te ondergaan tenzij hij bewijst dat hij om medische redenen verhinderd is.
Kan niet meewerken aan re-integratie?
Werkt de werknemer totaal niet mee aan de re-integratie, dan kan de werkgever hiervan melding maken bij het UWV. Het UWV kan de werknemer korten op- of zelfs uitsluiten van zijn WIA-uitkering als blijkt dat deze niet mee heeft geholpen aan zijn re-integratie.
Wat als je niet volledig kan werken?
De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen. En wat dat betekent voor uw mate van arbeidsongeschiktheid. Is die minstens 35%, dan heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering.
Wat zijn mijn rechten en plichten bij re-integreren?
De werknemer heeft de volgende rechten bij re-integratie 2e spoor: Een werknemer hoeft in het eerste halfjaar geen werk te accepteren dat niet passend is. Dat wil zeggen dat het werk onvoldoende aansluit op de functionele mogelijkheden, werkervaring, salaris en opleiding van de werknemer.
Wat gebeurt er als je langer dan 1 jaar ziek bent?
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.