Wat als je schurft hebt?

Wat als je schurft hebt?

Behandeling van schurft Heb je schurft? Dan schrijft de huisarts je meestal permetrine crème voor. Die moet je zelf gebruiken, maar ook je huisgenoten, logees, seksuele partner(s) en anderen waar je veel huidcontact mee hebt. Zo voorkom je dat je elkaar weer opnieuw besmet.

Hoe kun je schurft krijgen?

Schurft is een besmettelijke huidziekte. Mensen krijgen het door de schurftmijt….Dit kan:

  1. als u een besmet iemand helpt met wassen en aankleden.
  2. als u in één bed slaapt met iemand die besmet is.
  3. als u kleding, verkleedkleren of knuffels van een besmet persoon gebruikt.

Hoe draag je schurft over?

Schurft krijg je als jouw lichaam dicht bij een ander lichaam is. Vooral als je seks hebt en op of bij elkaar ligt. Maar schurft kan ook in dekens, lakens, handdoeken of kleding zitten.

Hoe kun je besmet worden met schurft?

Iemand met schurft is besmettelijk zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid zitten. Je kunt besmet raken door meer dan 15 minuten contact met de huid van iemand die schurft heeft. Dit kan: als u een besmet iemand helpt met wassen en aankleden.

Hoe ontstaat een schurftmijt?

Schurft ontstaat door schurftmijten (kleine, spinachtige beestjes). Via huidcontact kan de schurftmijt van de ene persoon naar de andere. Schurft is een vervelende huidziekte, maar kan geen kwaad. De behandeling is insmeren met permetrine crème.

Wanneer Kunt u schurft krijgen?

U kunt schurft krijgen: 1 als uw huid tegen de huid van iemand met schurft aanligt, langer dan 15 minuten (zoals in bed). 2 als er vaak huidcontact is. Bijvoorbeeld tussen u en uw kind. Of als u iemand elke dag verzorgt. 3 in een bed waar iemand met schurft in heeft gelegen (en waar de lakens niet verschoond zijn).

Wat is de voorkeur voor de schurftmijt?

De schurftmijt heeft een voorkeur voor bepaalde plekken op het lichaam: de handpalm en de huid tussen de vingers, pols, elleboog, voet en de geslachtsdelen. De jeuk kan echter over het hele lichaam optreden en is vaak ’s nachts, als het warm is, het hevigst. Op de huid kunnen blaasjes, rode bultjes en schilfering ontstaan.

Wat is de jeuk bij schurft?

Bij schurft heeft u vooral ’s nachts heftige jeuk. De jeuk komt doordat de afweer van uw lichaam in actie komt tegen de poep van de mijt. Verder kunt u schilferende gangetjes in de huid zien. De mijten zelf zijn nauwelijks te zien.