Wat Als je resistent bent voor antibiotica?
Door vaak dezelfde antibiotica te slikken, kan een bacterie ongevoelig worden. Dat heet resistent. De gebruikte antibiotica helpen dan niet meer tegen deze bacterie. Gebruik antibiotica op de juiste manier.
Wat is het nadeel van antibiotica?
Een nadeel van antibiotica is dat ze ook werken tegen bacteriën die we juist nodig hebben. Bijvoorbeeld bacteriën in onze darmen die helpen met het verteren van ons eten. Wanneer antibiotica ook deze ‘goede’ bacteriën bestrijden, krijgen ‘slechte’ bacteriën soms de kans om te groeien.
Hoe snel word je resistent tegen antibiotica?
Bij een infectie kunnen al vanaf het begin enkele resistente bacteriën aanwezig zijn. Door het gebruik van een antibioticum krijgen zij de kans om zich te vermenigvuldigen. Daarnaast kunnen bacteriën geleidelijk resistent worden.
Hoe kom je van een resistente bacterie af?
Behandeling en voorzorgsmaatregelen
- de resistente bacteriën kunnen worden bestreden met andere antibiotica.
- door antibiotica te gebruiken worden behalve de bacteriën waarop de antibiotica gericht is, ook andere nuttige bacteriën in uw lichaam tijdelijk uitgeschakeld.
Kan het gebruik van antibiotica bijwerkingen geven?
Het gebruik van antibiotica kan bijwerkingen geven, bijvoorbeeld diarree. Dit gebeurt vooral bij herhaaldelijk of langdurig gebruik van hetzelfde type antibioticum. Ook worden bacteriën resistent als iemand niet op de juiste tijdstippen het antibioticum inneemt.
Wat is de geschiedenis van antibiotica?
De geschiedenis van antibiotica Antibiotica bestaan relatief kort; pas in 1928 werd penicilline ontdekt door Sir Alexander Fleming, een Britse arts en microbioloog. Hij ontdekte dat er geen bacteriën groeiden vlak bij de penseelschimmel, Penicillium notatum, die per ongeluk op een van zijn voedingsbodems met bacteriën terecht was gekomen.
Wanneer worden antibiotica voorgeschreven bij infecties?
Antibiotica worden door artsen voorgeschreven bij infecties waarbij de (verwachte) oorzaak bacterieel is, dat wil zeggen dat die infecties veroorzaakt door een of meer bacteriën.
Is antibiotica onmisbaar?
Bij de behandeling van ernstige bacteriële infecties, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging, zijn antibiotica onmisbaar. Het lichaam is namelijk zelden in staat om daarvan op eigen kracht te herstellen. Ook bij infecties van het bot of de nieren zijn antibiotica het beste geneesmiddel.