Inhoudsopgave
Wat als advocaat fout maakt?
Begaat uw advocaat een fout, dan zit u daar in principe aan vast, tenzij uw advocaat zijn mandaat te buiten ging. U kunt dan wel een schadevergoeding van uw advocaat vragen, als u tenminste uw schade kunt bewijzen.
Kan ik mijn advocaat aansprakelijk stellen?
Een advocaat kan worden aangesproken voor zijn beroepsfout volgens de regels van onrechtmatige daad. Als aan de voorwaarden voor aansprakelijkheid wegens onrechtmatig handelen is voldaan, is de advocaat aansprakelijk.
Welke eigenschappen heb je nodig als advocaat?
Beschikt jouw advocaat over deze 5 onmisbare kwaliteiten?
- Een goede advocaat beschikt over onderhandelvaardigheden. Dat klinkt logisch.
- Een goede advocaat kan goed communiceren én schrijven.
- Een goede advocaat heeft presentatietalent.
- Een goede advocaat is toegankelijk.
- Een goede advocaat heeft specifieke ervaring.
Wat is de taak van een advocaat?
Een advocaat heeft als taak om op te komen voor jouw belangen. Hij/zij zal met je praten en je vragen naar wat er gebeurt is. Je hebt ook een advocaat nodig als jij vindt dat je onschuldig bent. De advocaat zal je juridisch advies geven en erop letten dat de politie zich bij het onderzoek houdt aan de regels.
Kan mijn advocaat niet meer betalen?
Als je de kosten voor een advocaat niet kunt betalen, kun je misschien in aanmerking komen voor een bijdrage van de overheid. Dit heet een toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. Soms wordt het ook wel een pro-deo advocaat genoemd. Of je hier recht op hebt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.
Wat te doen bij een claim?
Checklist na ontdekking van een fout/ontvangst van een claim
- Meld de fout of claim aan de verzekeraar.
- Meld de fout aan de cliënt of reageer snel op de claimbrief.
- Verwijs de cliënt naar (de mogelijkheid van) een andere advocaat.
- Trek u eventueel zelf terug als advocaat.
Hoe lang kan ik iemand aansprakelijk stellen?
Verjaringstermijn voor aansprakelijk stellen Op grond van Artikel 3:310 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek kunt u in het algemeen tot vijf jaar na het ongeval een schadevergoeding of smartengeld uitkering claimen bij de voor het ongeval aansprakelijk persoon. Soms zijn de verjaringstermijnen echter korter.