Inhoudsopgave
Wat als 1 vennoot stopt?
Uittreden uit de vof betekent dat een van de vennoten de samenwerking opzegt. De vof wordt dan ontbonden. Juridisch betekent dit dat de vof niet meer bestaat. En dat de vennoten het vermogen (bezittingen en schulden) onderling moeten vereffenen (=verdelen).
Wie is aansprakelijk bij een vof?
Een vennootschap onder firma (vof) is geen rechtspersoon. Iedere vennoot is hoofdelijk met zijn persoonlijk vermogen aansprakelijk voor alle schulden van de vof, dus ook voor belastingschulden.
Waar moet ik op letten bij een VOF?
Als u een vof wilt starten, schrijft u zich in bij het Handelsregister van KVK. Alle basisgegevens zoals de naam, activiteit en de namen van de vennoten worden geregistreerd. U bereidt uw inschrijving online voor. Bij de oprichting schrijft u ook de uiteindelijk belanghebbenden in van uw vof.
Wat is een voordeel van VOF?
Het eerste voordeel van een vof is het gemak. Er bestaat maar één verplichting: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Je hoeft niet te beschikken over een minimum kapitaal, en je hoeft ook niet naar de notaris. En dat is niet het enige pluspunt.
Kun je zomaar uit een vof stappen?
Op grond van de wet is het niet mogelijk een vennoot uit de vof te zetten. In het vof contract kan echter wel een dergelijke bepaling zijn opgenomen waardoor dit wel mogelijk is. U bent in dat geval gerechtigd de vof voort te zetten, zonder die ene vennoot.
Kan je in je eentje een vof oprichten?
Alleen of met anderen. De eenmanszaak, de naam zegt het al, en de bv kun je beide in je eentje oprichten. De vof richt je samen op met vennoten en een maatschap richt je op met ‘maten’ die hetzelfde beroep uitoefenen. Dus wil je in je eentje een bedrijf starten, dan wordt het een eenmanszaak of een bv.
Hoeveel vof mag je hebben?
Houd er dan rekening mee dat je als natuurlijk persoon met een eenmanszaak geen 2e eenmanszaak mag registreren in het KVK Handelsregister. Maar je kunt wel een eenmanszaak runnen en daarnaast bestuurder zijn van andere rechtsvormen, zoals een vennootschap onder firma of een besloten vennootschap.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een vof?
Voordelen en nadelen van de VOF in een notendop
- Goedkoop – Je hoeft je alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
- Fiscaal aantrekkelijk – Tot een bepaalde winst (circa € 80.000,=) is de VoF een fiscaal aantrekkelijke rechtsvorm, oftewel, je houdt er aan het eind van het jaar gewoon meer aan over dan bij een BV.