Inhoudsopgave
Wat absoluut niet eten tijdens zwangerschap?
Neem vanwege gevaar op besmetting met bacteriƫn (waaronder listeria) en de parasiet Toxoplasma gondi de volgende producten alleen als je ze goed verhit:
- Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees.
- Rauwe en gerookte vis.
- Rauw ei.
- Rauwe kiemgroente.
- Zachte kaas gemaakt van rauwe melk.
- Rauwe melk rechtstreeks van de boer.
Wat is extra gezond tijdens zwangerschap?
Het advies is om twee keer per week vis te eten als je zwanger bent, een keer vette vis en een keer magere vis. Wanneer het je niet lukt genoeg vis te eten, neem dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250- tot 450 mg DHA. Vis zorgt naast brood en zuivel voor voldoende jodium.
Wat moet je vooral eten als je zwanger bent?
Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).
Kan ananas weeen opwekken?
Van oudsher worden er namelijk vaak ananassen gegeten om de bevalling op te wekken. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Je zult wel grote hoeveelheden moeten eten om er wat van te merken, en het is nooit wetenschappelijk bewezen.
Wat gebeurt er als je te veel ananas eet?
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Welke extra vitamines tijdens zwangerschap?
Als je zwanger bent krijg je het advies foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan niet nodig. Soms kan het nodig zijn nog meer supplementen te slikken.
Welke voedingsstoffen heb je tijdens de zwangerschap nodig?
Van sommige voedingsstoffen, zoals vitamine D en foliumzuur, heb je meer nodig tijdens de zwangerschap. Omdat je deze niet in voldoende mate uit je voeding kan halen, is het advies van de Gezondheidsraad om hier tijdens de zwangerschap voedingssupplementen voor te nemen. Andere voedingsstoffen, zoals calcium, zijn wel goed uit voeding te halen.
Wat is een voedingsdeskundige?
Een voedingsdeskundige is opgeleid om advies en begeleiding te bieden met betrekking tot gezond eten. Een andere benaming voor voedingsdeskundige is nutritionist. Vaak wordt verwacht dat een voedingsdeskundige uitsluitend advies geeft over voeding, maar goede begeleiding en het bekijken van een gehele levensstijl komt er ook regelmatig bij kijken.
Kan je vegetarisch eten tijdens je zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap kan je gerust vegetarisch eten, het is alleen extra belangrijk dat je voldoende ijzer, eiwitten en B-vitamines tot je neemt. Geef bacteriƫn geen kans Let er op dat je vers voedsel eet, groente en fruit goed wast en vlees en eieren goed gaar bakt.