Wanneer wordt jouw bloed onderzocht op hepatitis B?

Wanneer wordt jouw bloed onderzocht op hepatitis B?

Als je zwanger bent, wordt jouw bloed onderzocht op hepatitis B. Dat gebeurt bij iedereen in Nederland. Als de zwangere vrouw besmet is met het hepatitis B-virus, krijgt de baby meteen na de geboorte een injectie.

Wanneer wordt hepatitis B-vaccinatie aangeboden?

Vaccinatie tegen hepatitis B wordt gratis aangeboden aan kinderen en risicogroepen. Mensen die in de zorg of andere risicoberoepen werken, worden gevaccineerd via de werkgever. Voor anderen is de hepatitis B-vaccinatie verkrijgbaar bij de huisarts of bij een (reizigers)vaccinatiecentrum. Dit is dan wel voor eigen rekening.

Kan hepatitis B gevaccineerd worden?

Bijna iedereen kan gevaccineerd worden tegen hepatitis B. Vaccinatie tegen hepatitis B is belangrijk voor mensen die hiv hebben, die drager zijn van hepatitis C of een andere leveraandoening hebben, omdat een hepatitis B-infectie bij hen ernstiger kan verlopen.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het wordt overgedragen door contact met bloed, seksueel contact of van moeder naar kind tijdens de geboorte. Het virus kan ook leverkanker veroorzaken. Kinderen en risicogroepen krijgen een gratis vaccinatie aangeboden tegen hepatitis B.

Hoe kan de diagnose hepatitis B gesteld worden?

Via bloedonderzoek kan de diagnose van hepatitis B gesteld worden. Acute hepatitis B geneest bijna altijd vanzelf. Leefstijlmaatregelen zoals gezond eten en drinken en het vermijden van alcohol en koffie, kunnen het herstel bevorderen.

Hoe kan hepatitis B overgedragen worden?

Hepatitis B wordt overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken.

Hoe lang kan hepatitis B genezen worden?

Hepatitis B kan binnen 6 maanden vanzelf genezen als u op volwassen leeftijd besmet bent geraakt. Blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in uw bloed, dan kan een behandeling met medicijnen zinvol zijn. De behandeling gebeurt in een hepatitis-behandelcentrum. In Nederland hebben veel ziekenhuizen zo’n centrum.

Wat zijn de symptomen van hepatitis B?

Wat zijn symptomen van hepatitis B? Acute hepatitis B. De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.