Wanneer moet u vergunningvrij bouwen?

Wanneer moet u vergunningvrij bouwen?

Meestal vergunning nodig, soms vergunningvrij bouwen. Alle vergunningvrije situaties staan in Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Staat uw type bouwplan niet in dit besluit? Dan moet u een vergunning aanvragen. Ook al mag u vergunningvrij bouwen, u moet daarbij wel voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012.

Wat zijn de afmetingen van een vergunningsvrije aanbouw?

Er worden namelijk maar 4 voorwaarden gesteld aan de afmetingen van een vergunningsvrije aanbouw: Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit hoger gebouwd worden dan 30cm boven de hoogte van de 1e bouwlaag De vergunningsvrije aanbouw is nooit hoger dan 5 meter Een vergunningsvrije aanbouw mag niet dieper zijn dan 4 meter

Is er geen vergunning nodig?

Er is geen vergunning nodig, of er is wel een vergunning nodig. Maar wat ook kan, is dat de verbouwing alleen maar gemeld hoeft te worden. Melden en aanvragen kan met je DigID, ook bij het Omgevingsloket. Belangrijk is de ‘specificatie werkzaamheden’.

Wat is het vergunningsvrij bouwen van een overkapping?

De standaard wetgeving voor het vergunningsvrij bouwen van een overkapping op een rijtje: Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.

Waarom is het uitbreiden van een woning nooit vrijgesteld van vergunning?

Het uitbreiden van een woning is nooit vrijgesteld van vergunning.

Welke regels gelden voor vergunningsvrij bouwen?

Regels voor vergunningsvrij bouwen gelden in het hele land. Vergunningsvrij is niet regelvrij (het Bouwbesluit geldt) Bij of aan monumenten zijn de mogelijkheden voor vergunningsvrij beperkt. In een beschermd dorps- of stadsgezicht zijn alleen werkzaamheden aan de achterkant eventueel vergunningsvrij.

Is dit bouwwerk vergunningvrij?

Een vergunningvrij bouwwerk dat op een afstand van verder dan 4 meter van het hoofdgebouw staat, mag maximaal 3 meter hoog zijn. Deze hoogte kan worden verhoogd door het bouwwerk schuine daken te geven. Met 2 of meer schuine daken mag het bouwwerk maximaal 5 meter hoog zijn.

Wat is de afstand van bijbehorende bouwwerken?

Bij het bouwen van bijbehorende bouwwerken wordt er onderscheid gemaakt tussen bouwwerken die tot 4 meter van het hoofdgebouw liggen, en bouwwerken verder dan 4 meter van het hoofdgebouw liggen. Bouwwerken op een afstand tot 4 meter van het hoofdgebouw mogen namelijk een uitbreiding van het hoofdgebouw zijn.

Hoe kan ik een omgevingsvergunning aanvragen?

In principe kan iedereen een omgevingsvergunning aanvragen. Tenminste, in theorie. Er kunnen lastige en vakinhoudelijke vragen worden gesteld, waar de meeste mensen geen kaas van hebben gegeten. Het is van groot belang dat de vragen correct en volledig worden beantwoord.

Wanneer heeft u een vergunning nodig voor een café?

U heeft bijvoorbeeld vergunningen nodig als u een café begint, als u gaat bouwen of verbouwen, en soms als u een reclamebord ophangt. Vergunningen voor uw branche. In sommige branches heeft u een vergunning nodig voor u kunt beginnen. Als u start in de horeca bijvoorbeeld. Maar ook bij goederen- of taxivervoer en bij financiële dienstverlening.

Wat is de omgevingsvergunning voor bouwwerken?

Doet u kleine bouwwerken aan of rond uw woning (plaatsen van een tuinhuis, aanleggen van een vijver of zwembad), dan hebt u niet altijd een omgevingsvergunning nodig. Voor bepaalde werken volstaat het om de werken aan uw gemeente te melden.

Hoe Vraagt u de omgevingsvergunning aan?

Procedure U vraagt de omgevingsvergunning aan via het online Omgevingsloket (opent in nieuw venster) (tenzij op papier indienen is toegestaan). Vervolgens wordt één openbaar onderzoek en één adviesronde georganiseerd. In andere gevallen mogen de aanvragen nog op papier worden ingediend.

Wat is een stedenbouwkundige vergunning?

Een stedenbouwkundige vergunning is een vergunning die u de toestemming geeft om bepaalde bouwwerkzaamheden uit te voeren. Als u plannen heeft om een woning te bouwen, te renoveren of uit te breiden, is het dus heel belangrijk dat u daar eerst een stedenbouwkundige vergunning voor aanvraagt.