Inhoudsopgave
Wanneer moet MRSA -isolatie toegepast worden?
MRSA -isolatie moet worden toegepast bij cliënten die MRSA -drager zijn en bij cliënten die een hoog risico hebben op MRSA -dragerschap. De behandelend arts bepaalt of een cliënt in MRSA -isolatie opgenomen/verzorgd moet worden. Het MRSA -isolatieprotocol is van toepassing bij intensief contact.
Waarom is MRSA ongevoelig voor antibiotica?
Maar MRSA is ongevoelig (resistent) voor een aantal veelgebruikte antibiotica. Daarom zijn er speciale antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen. Doordat de behandelingsmogelijkheden hierdoor beperkt zijn doet het ziekenhuis er alles aan om te voorkomen dat de MRSA zich in het ziekenhuis verspreidt.
Wat is MRSA in het ziekenhuis?
In het ziekenhuis is MRSA een veelvoorkomende verwekker van postoperatieve wondinfecties en sepsis (bloedvergiftiging), waarbij de bacterie zich in het bloed bevindt. Via de bloedbaan kan de bacterie in de meest uiteenlopende organen abcessen veroorzaken die levensbedreigend kunnen zijn.
Wat is MRSA-isolatieprotocol?
Het MRSA -isolatieprotocol is van toepassing bij intensief contact. Onder intensief contact wordt verstaan het directe contact bij verpleging, lichamelijke verzorging, behandeling of onderzoek. Hieronder vallen ook contact met urine, feces, sputum, wonden, infuus- en urinekatheter.
Wat is besmetting met MRSA?
Besmetting met MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus vindt vooral plaats door direct huidcontact, voornamelijk via de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen en zo ingeademd worden, dit leidt zelden tot besmetting. MRSA is vanwege de resistentie voornamelijk een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen.
Wie kan drager worden van MRSA?
Iedereen kan drager worden van MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus.Maar voor gezonde mensen is het risico klein om daar klachten van te krijgen. MRSA gedijt goed in een omgeving waar bepaalde soorten antibiotica worden gebruikt, zoals in een ziekenhuis of verpleeghuis.