Inhoudsopgave
- 1 Wanneer krijgen volwassenen diabetes type 1?
- 2 Hoeveel mensen hebben diabetes?
- 3 Hoe vaak krijgen mensen met diabetes een chronische ziekte?
- 4 Wie kan diabetes krijgen?
- 5 Wat is erfelijkheid bij diabetes type 2?
- 6 Hoe krijg je diabetes?
- 7 Wat is ouderdoms-diabetes?
- 8 Wat is ouderdomsdiabetes type 2?
- 9 Wat is diabetes type 1?
- 10 Waarom maken mensen met diabetes type 1 geen insuline meer aan?
- 11 Wat zijn voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1?
- 12 Hoe snel herkennen van diabetes type 1?
- 13 Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?
- 14 Hoe vaker komt diabetes voor in Nederland?
- 15 Wat zijn de oorzaken van diabetes type 1 en Lada?
Wanneer krijgen volwassenen diabetes type 1?
Ook volwassenen krijgen diabetes type 1. Volwassen die veel dorst hebben, veel moeten plassen en moe zijn, krijgen vaak ten onrechte de diagnose diabetes type 2. Diabetes type 1 ontstaat namelijk op elke leeftijd ongeveer even vaak. Vroeger werd diabetes type 1 ook wel jeugddiabetes genoemd, maar die naam klopt niet.
Hoeveel mensen hebben diabetes?
Hoeveel mensen hebben diabetes? Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, dus 1 op de 14 Nederlanders. Iets meer mannen dan vrouwen. Naar schatting zijn er meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Daarnaast zijn er ook mensen die diabetes hebben, maar dit nog niet weten.
Hoe vaak krijgen mensen met diabetes een chronische ziekte?
Zo’n 40 tot 56% van de mensen met diabetes heeft last van een of meerdere chronische complicaties van diabetes. Vaak al vóórdat de diagnose diabetes wordt gesteld. Want veel mensen lopen eerst jaren ongemerkt rond met diabetes voordat de ziekte wordt ontdekt. 10 tot 43% van de mensen met diabetes krijgt hart- en vaatziekten.
Wat is de meest voorkomende diabetes?
Bij mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst komt diabetes het vaakst voor. Van de mensen boven de 60 jaar heeft zelfs 37% diabetes. Bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders.
Wanneer heb je een groter risico op diabetes type 2?
Je hebt een groter risico op diabetes: als je ouder bent, wordt de kans op diabetes type 2 steeds groter. als je overgewicht hebt, vooral rond de buik. als je een te hoog cholesterol hebt. als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2. als je hoge bloeddruk hebt.
Wie kan diabetes krijgen?
Iedereen kan diabetes krijgen. Maar sommige mensen hebben meer kans dan anderen. We weten wat het risico groter maakt voor diabetes type 2 en voor zwangerschapsdiabetes. Voor diabetes type 1 weten we dat nog niet.
Wat is erfelijkheid bij diabetes type 2?
Het soort diabetes waarbij erfelijkheid de grootste rol speelt, is diabetes type 2. Je erft overigens niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te kunnen krijgen. Dus als diabetes type 2 in de familie voorkomt, heb je een grotere kans om het ook te krijgen.
Hoe krijg je diabetes?
Hoe krijg je diabetes? Er is niet één oorzaak waardoor je diabetes type 1 of 2 krijgt. Om zo min mogelijk last te hebben van je diabetes moet je ervoor te zorgen dat je bloedsuiker niet te hoog of te laag is, dus zo min mogelijk hypo’s en hypers.
Hoe wordt de diagnose diabetes gesteld?
De diagnose diabetes wordt officieel gesteld aan de hand van het meten van de bloedglucose: de hoeveelheid glucose in het bloed. Wanneer je diabetes hebt, is deze hoeveelheid te hoog. Dit geeft bij diabetes type 2 soms klachten, soms ook (nog) niet.
Hoe kan ik een diagnose diabetes geven?
De diagnose diabetes wordt gegeven aan mensen waarvan de bloedsuikerspiegel constant te hoog is. Men kan testen of iemand diabetes heeft door een vingerprik, de glucosetolerantietest, de urinetest en de HbA1c-test. Uiteraard kunnen bepaalde klachten al een indicatie van diabetes geven.
Wat is ouderdoms-diabetes?
Ouderdoms-diabetes is een vorm van suikerziekte, die voorkomt bij mensen die ouder zijn dan 40 à 45 jaar. Volgens schattingen lijdt 2 tot 5 procent van alle mensen aan deze ziekte. Bij ouderen boven de 65 jaar komt zelfs 7 procent diabetes voor. De laatste jaren ziet men echter een toename van deze vorm van diabetes bij jongere mensen.
Wat is ouderdomsdiabetes type 2?
Ouderdomsdiabetes, ook wel diabetes type 2 genoemd, is een ziekte waarbij het insuline gehalte in het bloed normaal kan zijn, maar waarbij de lichaamscellen niet voldoende reageren op het aanwezige insuline. De wetenschappelijke naam is ‘Niet-Insuline Afhankelijke Diabetes Mellitus’ of Non Insulin Dependent Diabetes Mellitus.
Wat is diabetes type 1?
Diabetes type 1. De meeste kinderen en jongeren met diabetes hebben diabetes type 1. Diabetes type 1 komt veel minder vaak voor dan diabetes type 2. Bij diabetes moet je elke dag insuline spuiten en je bloedsuiker checken; je hebt nooit een dagje vrij van diabetes. Diabetes type 1 ontstaat vaak op relatieve jonge leeftijd, voor het 30e levensjaar.
Wat is de klachten bij diabetes type 2?
Bij diabetes type 2 duurt het vaak langer voor je klachten krijgt. De klachten bij beide soorten diabetes zijn hetzelfde: dorst en droge mond; veel drinken; veel plassen – sommige kinderen gaan weer bedplassen; vermagering, ondanks een goede eetlust; vermoeidheid; terugkerende infecties; problemen met zien.
Waarom ontstaat diabetes type 1?
Diabetes type 1 ontstaat doordat de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. De cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken worden namelijk vernietigd door het eigen immuunsysteem. Dat heet een auto-immuun reactie. Diabetes type 1 heet daarom ook wel een auto-immuunziekte. Bij mensen met diabetes type 1 kan glucose de cel dus niet in,
Waarom maken mensen met diabetes type 1 geen insuline meer aan?
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.
Wat zijn voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1?
Voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1 zijn gericht op het onder controle houden van de bloedsuiker en op het goed zorgen voor hart en bloedvaten, om zo de kans op complicaties te verkleinen. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen.
Hoe snel herkennen van diabetes type 1?
Tijdig herkennen van diabetes type 1 is van levensbelang Het is van groot belang om diabetes type 1 zeker bij kinderen snel te herkennen. De ziekte kan anders dan bij volwassenen bij kinderen zeer snel gevaarlijk worden: in een tijdsbestek van vier toch acht uur kunnen kinderen gaan van ‘een beetje ziek’ tot comateus.
Wat is genetische aanleg van diabetes type 1?
Genetische aanleg, vooral door de zogeheten HLA-genen, kan veel zeggen over je kans op diabetes, maar lang niet bij iedereen. Bij 85% van de mensen met diabetes type 1 komt de ziekte helemaal niet voor in de naaste familie. In tegenstelling tot diabetes type 2, waarbij erfelijkheid een veel grotere rol speelt.
Wat is de oorzaak van diabetes?
De exacte oorzaak van diabetes is nog niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die het risico verhogen. Als een ouder diabetes heeft, stijgt de kans op diabetes met 40 procent. De kans om diabetes te krijgen, stijgt met de leeftijd. 45-plussers of 35-plussers met familieleden die diabetes hebben, lopen een groter risico.
Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?
Oorzaken diabetes type 2. Oorzaak#1: Erfelijkheid. Diabetes type 2 begint vaak op een wat latere leeftijd, echter steeds meer jongere mensen beginnen al last te krijgen van diabetes type 2. Het is bekend dat leefstijlfactoren grotendeels bijdragen om diabetes type 2 te krijgen. Maar een genetische aanleg heeft ook zeker een belangrijke rol.
Hoe vaker komt diabetes voor in Nederland?
Steeds vaker komt diabetes al op een zeer jonge leeftijd voor. Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland alleen al 1 miljoen mensen last hebben van diabetes. Het gevaarlijke is dat 25% niet weet dat hij / zij last heeft van diabetes. De symptomen zijn niet altijd direct zichtbaar voordat er complicaties optreden.
Wat zijn de oorzaken van diabetes type 1 en Lada?
Oorzaken diabetes type 1 en LADA. Diabetes type 1 en ook het minder vaak voorkomende LADA (Latent Autoimmune Diabetes of the Adult) zijn maar gedeeltelijk erfelijk bepaald. Ooraak #1: Erfelijkheid. De kans dat je diabetes type 1 krijgt wanneer één van je ouders ook diabetes heeft is minder dan vijf procent.