Wanneer krijg je kinkhoest?

Wanneer krijg je kinkhoest?

Door vaccinatie (DKTP-vaccin) komt kinkhoest lang zoveel niet meer voor als vroeger. Wanneer je gevaccineerd bent of kinkhoest hebt gehad, heb je afweer opgebouwd tegen de ziekte. Toch is het mogelijk dat je na jaren (5 tot 15 jaar) alsnog of opnieuw kinkhoest krijgt. Je krijgt het dan wel in een lichtere vorm.

Wat zijn de symptomen van kinkhoest?

Kinkhoest: symptomen, besmettelijk, vaccinatie, volwassenen Kinkhoest symptomen bestaan uit de kenmerkende hoest die maandenlang kan aanhouden en benauwdheid en ademnood vanwege het hoesten. Kinkhoest, ook wel pertussis genoemd, is een besmettelijke bacteriële infectieziekte van de bovenste luchtwegen, die hevige hoestaanvallen veroorzaakt.

Wanneer is kinkhoest besmettelijk voor andere mensen?

Kinkhoest is zeer besmettelijk, reeds voordat de kenmerkende ziekteverschijnselen optreden. De besmetting is het grootst in de eerste periode, als de voor kinkhoest zo kenmerkende hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog 3 tot 4 weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk voor andere mensen.

Lees ook:   Hoe verwijder je virussen uit je agenda?

Wat is kinkhoest vaccinatie?

Vaccinatie tegen kinkhoest is sinds 1953 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Passieve immunisatie. Niet van toepassing. Ingeklapt. Zwangerschap. Vaccinatie zwangeren. Een effectieve manier om jonge zuigelingen te beschermen tegen kinkhoest is door middel van het vaccineren van zwangere vrouwen.

Hoe beschermen jonge baby’s tegen kinkhoest?

Ja, om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen kunnen zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap gevaccineerd worden tegen kinkhoest. De antistoffen die het lichaam aanmaakt na de vaccinatie gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby.

Wat is een gewone verkoudheid?

Voor een gewone verkoudheid hoeft u niet naar uw huisarts. Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als 1 van deze dingen voor u klopt: U ademt snel of moeilijk. U maakt een piepend of gierend geluid bij het ademen.

Is kinkhoest besmettelijk?

Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte. De huisarts kan een test doen om na te gaan of iemand kinkhoest heeft. De huisarts kan ook zeggen of een behandeling nodig is. Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten.

Lees ook:   Hoeveel verbrand je met 1 uur fietsen?

Wat zijn de gevallen van kinkhoest in Nederland?

Per jaar worden er in Nederland gemiddeld 170 gevallen van kinkhoest gemeld onder baby’s en zijn er gemiddeld 120 ziekenhuisopnamen (1). Dit gaat grotendeels om baby’s jonger dan 3 maanden die nog te jong zijn voor volledige vaccinatie. In de periode 2005-2014 zijn in Nederland ten minste vijf baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest.

Wat is een inenting tegen kinkhoest?

Inenting tegen kinkhoest. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen zuigelingen vier keer een vaccinatie. Op 4-jarige leeftijd is er nogmaals een inenting. De inenting tegen kinkhoest wordt samen gegeven met een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Er bestaat geen los kinkhoestvaccin.