Inhoudsopgave
Waarvan is de doorlatendheid van de bodem afhankelijk?
De doorlatendheid is afhankelijk van veel factoren: de gemiddelde korrelgrootte van het bodemmateriaal, de hoeveelheid fijne deeltjes die in het materiaal aanwezig zijn (lutum en silt), de homogeniteit van het bodemmateriaal, de vorm van de bodemdeeltjes (hoekig of rond) etc.
Wat is doorlaatbaarheid van de bodem?
(permeabiliteit), vermogen van een poreus systeem om een gas of vloeistof door te laten. De lucht- en waterdoorlatendheid van de bodem zijn belangrijke grootheden bij de regulering van de lucht- en waterhuishouding in de grond.
Wat is de doorlaatbaarheid van zand?
De k-waarde of doorlatendheidscoëfficiënt van zand kan horizontaal (kh) tot 50 m zijn en verticaal (kv) ca. 5 m per dag (etmaal), van klei en veen ca. 0,1 m per dag.
Wat is doorlaatbaarheid?
Permeabiliteit (ook wel doorlatendheid of doorlaatbaarheid) is een materiaaleigenschap die beschrijft in welke mate een vaste stof een andere stof doorlaat. De permeabiliteit van een materiaal verschilt per door te laten stof.
Wat is Siltige grond?
siltig = silt bevattend, leemachtig. slib = klei + fijne silt.
Wat is de K waarde?
Met de K-waarde wordt globale isolatiewaarde van de woningschil aangeduid. Hiermee krijg je een beeld van het warmteverlies bij o.a. het dak, de buitenmuren, de vloer en de ramen. Een wand is vaak opgebouwd uit verschillende lagen en materialen. Hierdoor kan de k-waarde pas bepaald worden nadat de wand volledig staat.
Is klei goed doorlaatbaar?
zand: een onsamenhangende grondsoort die goed doorlatend is en slecht samendrukbaar; klei: een samenhangende grondsoort die slecht water doorlaat en sterk kan worden samengedrukt; veen: een meestal samenhangende grondsoort die slecht doorlatend is en zeer sterk kan worden samengedrukt.
Is klei waterdoorlatend?
Kleigronden zijn, vergeleken met zand, slecht waterdoorlatend. In droge tijden houden ze veel langer water vast, maar in natte tijden verdrinken gewassen eerder. Ook hebben kleigronden minder last van uitspoeling van mineralen zoals nitraat en fosfaat dan zandgronden.
Waaruit bestaat lutum?
Lutum is het percentage klei van de grond (deeltjes kleiner dan 2 micrometer). Vroeger werd – als het over klei ging – gesproken over het percentage ‘afslibbaar’ van de grond. Afslibbaar slaat op de kleideeltjes kleiner dan 16 micrometer. Het percentage lutum is dus altijd kleiner dan het percentage afslibbaar.