Waarom wordt een watertoren zo hoog mogelijk geplaatst?

Waarom wordt een watertoren zo hoog mogelijk geplaatst?

De hoogte van de toren zorgt voor waterdruk. Die wordt uitgedrukt in kilo Pascal of in de ouderwetse aanduiding meter waterdruk. Als een toren niet hoog genoeg is, levert deze te weinig druk voor met name de kranen op hogere verdiepingen; wordt de toren te hoog dan kunnen de leidingen en kranen de druk niet meer aan.

Wat is het nut van een watertoren?

Watertorens zijn gemaakt voor de opslag van water en om de waterdruk te regelen. Door de ontwikkeling van moderne technieken wordt hun functie steeds vaker overbodig en worden steeds meer torens uit gebruik genomen. Een watertoren bestaat uit een draagconstructie met daarop een waterreservoir.

Wie heeft de watertoren uitgevonden?

Watertoren (Axel)

Watertoren Axel
Hoogte 60,60 m
Inhoud 500 + 500 + 300 m³
Architect(en) C. van Eck
Monumentnummer 508104

Hoeveel druk uit de kraan?

De waterleidingmaatschappijen die in Nederland ons drinkwater verzorgen, moeten het water bij u thuis aanleveren met een minimale druk van 1,5 bar. De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt.

Waarom geen watertorens in Nederland?

Tegenwoordig is de taak van watertorens in Nederland overgenomen door een regelsysteem met frequentiegeregelde pompen. De pompen hebben als nadeel dat ze kunnen uitvallen als er een elektriciteitsstoring is, terwijl dit met een klassieke watertoren niet het geval is.

Hoe vullen ze een watertoren?

Een watertoren is eigenlijk een grote, stevige kuip op poten, met een buis waar het water doorheen kan. In de kuip wordt drinkwater opgeslagen als reserve. Watertorens en waterreservoirs vind je meestal op een hoger gelegen punt want hoe hoger de toren en hoe meer water hij bevat, hoe groter de druk.

Hoeveel water kan er in de watertoren?

De kleinste watertoren heeft een inhoud van 200 kubieke meter water, de grootste herbergt ruim 3.000 kubieke meter drinkwater.

Waar ligt de watertoren?

Watertoren (Antwerpen Halenstraat)

Watertoren Antwerpen, Halenstraat
Plaats Antwerpen
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 26′ OL
Bouwjaar 1898
Hoogte 24,74 m

Hoe komt water bovenin een flat?

Waterdruk in hoge flatgebouwen Deze installatie bestaat uit een besturingseenheid met veelal twee tot drie pompen die het water in de leidingen onder druk houdt, zodat ook de bovenste verdiepingen van water kunnen worden voorzien.

Hoe vult een watertoren?

Een watertoren is, in de meeste gevallen, een torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir. Door de hydrostatische druk blijft de druk in het waterleidingnet constant. De druk is evenredig met het peil van het water: voor iedere tien meter stijgt de druk met ca. 10 N/cm² (ofwel 100 kilopascal).

Hoe oud is de watertoren?

Nederland. De oudst bekende watertoren van Nederland is die van Paleis Soestdijk. Deze toren, die de fonteinen van het paleis van water voorzag en thans dienstdoet als museumwinkel, werd gebouwd rond 1680.

Wat is de maximale waterdruk?

De wettelijke druk (drukgarantie) op de watermeter moet dus minimaal 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden. De maximale toegestane uitgaande druk van pompstations bedraagt 650 kPa.