Inhoudsopgave
Waarom wordt een auto geimporteerd?
1. Import tweedehands auto’s stijgt omdat aanbod in NL krimpt en vraag groeit. Net als in andere markten is er een simpele verklaring voor het toenemende aantal geïmporteerde auto’s op de Nederlandse wegen. Er is een groeiende vraag naar tweedehandsauto’s in Nederland, maar het aanbod kan niet aan deze vraag voldoen.
Hoe kun je zien of een auto is geimporteerd?
Controleren of een auto is geïmporteerd is, kunt u simpelweg vaststellen door het kenteken in te voeren via de kentekentool van het RDW. Vul het Nederlandse kenteken in en kies vervolgens voor de optie ‘vervaldate en historie’. Die vindt u onder het kopje ‘basis’.
Waarom is een geimporteerde auto goedkoper?
Verder zijn auto’s uit andere landen veelal goedkoper omdat er nog geen (rest)BPM op verrekend zit (deze moet je betalen als de auto op Nederlandskenteken komt). Maar ook omdat het in landen zoals Duitsland iets normaler is om een nieuwe auto te kopen dan in Nederland.
Waarom geen ingevoerde auto kopen?
Het grootste risico wat je loopt bij het kopen van een geïmporteerde auto is dat de auto een schade heeft gehad en/of de kilometerteller is teruggedraaid. Neem als voorbeeld occasions die uit Duitsland zijn gehaald. Bij een-derde van de gebruikte auto’s die op de Duitse markt te koop zijn is de tellerstand niet juist.
Waarom importeren dealers autos?
Een (te) lage prijs heeft altijd een reden Heel veel handelaren en ook merkdealers halen auto’s uit het buitenland en daar is niets mis mee. Bovendien is het domweg noodzaak; het aanbod in Nederland is te gering. Dat importeren doen ze dus lang niet altijd omdat auto’s in het buitenland aanzienlijk goedkoper zijn.
Welk kenteken krijgt een ingevoerde auto?
Een voertuig uit het buitenland met een datum eerste toelating vóór 1 januari 1978, krijgt bij invoer automatisch een kenteken waarmee u een blauwe kentekenplaat mag voeren.
Wat is een parallel import auto?
Parallelimport is feitelijk niets meer of minder dan het importeren van gebruikte auto’s, vaak ook relatief jonge auto’s. In 2019 zijn er 267.000 auto’s geïmporteerd onder de noemer parallelimport. Nagenoeg al deze auto’s worden voor de BPM als ‘gebruikte auto’ gekwalificeerd.
Waar op letten bij auto uit Duitsland?
Vraag naar garantie. Gebruikte auto’s zijn niet nieuw, je bent niet de eerste eigenaar en ze kunnen wat mankeren. Bij de meeste merkdealers in Duitsland zou ik ongezien een auto kopen. Mercedes dealers geven 2 jaar Europese garantie op hun auto’s, ook wanneer je in Nederland naar een dealer gaat helpen ze je.
Waarom zou je een nieuwe auto kopen?
Veel geld. Zeker wanneer je jouw nieuwe auto gefinancierd koopt. Veel meer vrijheid in je doen en laten met je auto heb je, wanneer je een auto gewoon contant uit eigen zak betaalt. Dan is een auto echt van jou, en ben je niet maandelijks een zak met geld kwijt voor een hele lange tijd.
Wat is een import kenteken?
Als u in Nederland woont en een auto koopt in het buitenland (importeren), moet u een Nederlands kenteken voor dit voertuig aanvragen. Na ontvangst van het kentekenbewijs betaalt u motorrijtuigenbelasting (mrb). Ook heeft u een kentekenplaat en een WA-verzekering nodig.