Waarom word je sneller ziek in de winter?

Waarom word je sneller ziek in de winter?

Dat heeft te maken met luchtvochtigheid. Misschien verwacht je dat virussen gedijen in vochtige en warme omstandigheden, want in de koelkast groeien ziektekiemen minder snel. Maar virussen kunnen zich veel sneller verspreiden als het koud en droog is. Koude lucht bevat minder vocht dan warme.

Waarom niet naar buiten met koorts?

Door een infectie kan de thermostaat in je hersenen wat hoger komen te staan, bijvoorbeeld op 39 graden. Zolang je die temperatuur niet hebt bereikt, zal je je koud en rillerig voelen en moet je onder de dekens kruipen.

Kun je van kou koorts krijgen?

“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”

Hoe komt het dat je ziek wordt?

Verkoudheid, griep en corona zijn ziektes die ontstaan door een virus. In je lichaam vermenigvuldigt een ziekmakend virus zich razendsnel. Daarvoor gebruikt het onze eigen lichaamscellen. Bij het kopiëren gebeuren er wel eens foutjes, waardoor de genetische code verandert.

Kan een kind met koorts naar buiten?

Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit.

Hoe lang na koorts weer naar buiten?

Je moet tot minimaal 5 dagen na de 1e ziektedag thuisblijven. Je moet na 5 dagen tenminste 24 uur klachtenvrij zijn om weer naar buiten te mogen.

Kan je ziek worden van koude?

U kunt verkouden worden door tocht of kou. Toch is het niet uitgesloten dat ook koude en luchtvochtigheid een rol spelen bij luchtweginfecties. Mogelijk maakt de koude onze slijmvliezen kwetsbaarder voor virussen, waardoor we sneller een infectie oppikken. Maar dan nog is er een virus nodig om verkouden te worden.