Inhoudsopgave
Waarom werken op Verloskunde?
Als verloskundige begeleid je zelfstandig vrouwen en hun partners tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je werkt samen in een interprofessioneel team van gynaecologen, huisartsen, kinderartsen en kraamverzorgenden waarin de zwangere vrouw en haar baby centraal staat.
Waar moet je op letten bij een verloskundige?
De verloskundige controleert jouw gezondheid en die van je baby, maar ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap beleeft. Je hebt een vertrouwensband met je verloskundige: vragen, verwachtingen wensen en misschien ook angsten kun je met je verloskundige bespreken.
Kun je na Verpleegkunde Verloskunde studeren?
Hogeschool Zeeland (HZ) biedt daarnaast in samenwerking met Hogeschool Antwerpen een speciaal traject Verpleegkunde & Verloskunde aan. Deze hbo-opleiding duurt vijf jaar en na afronding kun je zowel in de verpleegkunde als in de verloskunde aan de slag.
Welke vakken heb je nodig voor de Verloskunde opleiding?
Je kunt deze opleiding starten met:
- Havo. Profiel Economie & Maatschappij (Biologie + Scheikunde vereist) Profiel Cultuur & Maatschappij (Biologie + Scheikunde + Wiskunde A of B vereist)
- Vwo. Profiel Economie & Maatschappij (Biologie + Scheikunde vereist)
- Mbo en andere. Mbo-4 diploma.
Wat mag een verloskundige doen?
Ze geeft voorlichting over de zwangerschap en bijbehorende kwalen. Daarnaast geeft ze advies over onder andere voeding en leefstijl. Ook houdt de verloskundige in de gaten of je kindje zich goed ontwikkelt in de baarmoeder. Dit doet ze door aan je buik te voelen en naar het hartje van je baby te luisteren.
Hoe vaak langs bij verloskundige?
Tussen de 24 en 30 weken elke 3 weken; Tussen de 30 en 36 weken elke 2 weken; Na de 36 weken elke week.
Hoe lang duurt studie Verloskunde?
De opleiding tot verloskundige duurt vier jaar en kan alleen als fulltime opleiding worden gevolgd.