Inhoudsopgave
Waarom werken in strafrecht?
Werken bij het Openbaar Ministerie Werken voor het OM is werken in een omgeving waar veel gebeurt. Misdrijven worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd. Onze medewerkers houden zich bezig met strafzaken, die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het OM zo bijzonder.
Wat doet een Interventiejurist?
Als interventiejurist binnen ZSM heb je verschillende rollen binnen de interventie-omgeving. Zo behandel en verwerk je strafzaken en neem je in opdracht van de officier van justitie afdoeningsbeslissingen. Op de ZSM-locatie werk je samen met de politie en andere ketenpartners.
Is er werk in het strafrecht?
Ja, maar in strafrecht is nu geen werk te vinden. In het het strafrecht geldt; je moet heel goed zijn. Je hebt veel concurrenten die de juridische master met specialisatie strafrecht doen. Je had je beter, net als ik, kunnen specialiseren in privacyrecht (deels privaatrecht).
Waarom het Openbaar Ministerie?
Mensen die worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgen met het Openbaar Ministerie (OM) te maken. Het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd.
Waarom bij OM werken?
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Wat kan je doen met strafrecht?
Veel afgestudeerden komen terecht in de ’togaberoepen’ (advocaat, rechter, officier van justitie), in beleids- en ondersteunende functies in de rechterlijke macht, het openbaar ministerie, de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Hoe word je een officier van justitie?
Je moet hiervoor een universitaire studie Rechten hebben gedaan en minimaal vier jaar juridische ervaring hebben in de rechtspraktijk als senior parketsecretaris of gerechtssecretaris, juridisch medewerker of specialistisch beleidsmedewerker. Hierna wordt je dan officier van justitie in enkelvoudige zittingen.
Hoe schrijf je Openbaar Ministerie?
Pas ná de soortnaam volgt de naam; die krijgt de hoofdletter omdat die het ministerie specificeert: bijvoorbeeld Buitenlandse Zaken, Defensie, Infrastructuur en Waterstaat, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Justitie en Veiligheid, etc. De enige uitzondering op deze regel is de ministerienaam Openbaar Ministerie.