Inhoudsopgave
Waarom vliegt een vliegtuig in een boog?
Deze zijn vrijwel altijd van west naar oost. Hierdoor zie je dat verkeer van Europa naar de VS noordelijker vliegt om de jetstream te ontwijken. Verkeer wat terug vliegt neemt een zuidelijke route om juist gebruik te maken van de rugwind en zo brandstof en tijd te besparen.
Waarom vliegen vliegtuigen niet rechtdoor?
Het luchtruim boven Europa is zeer versnipperd, dat is met het blote oog niet te zien. Maar vliegtuigen vliegen niet in één rechte lijn door het luchtruim, ze moeten er kriskras doorheen. Dit zorgt voor langere vluchtroutes, die meer tijd, meer geld en meer CO2-uitstoot kosten.
Waarom terugvlucht langer?
Het is je vast weleens opgevallen dat een vlucht richting Amerika (of de Antillen) langer duurt dan terug? Dit heeft alles te maken met de wind. Het is dus, in dit geval, niet zo dat een vliegtuig sneller vliegt door meer ‘gas’ te geven.
Waarom duurt vliegen zo lang?
De extra tijd die we tegenwoordig kwijt zijn aan vliegen gaat niet zo zeer in de lucht verloren: opstoppingen op de grond zijn de voornaamste redenen van dat het langer duurt om van A naar B te komen. De tijd in de lucht is dus nagenoeg gelijk ten opzichte van tientallen jaren geleden.
Waarom duurt de heenvlucht langer dan de terugvlucht?
Dit heeft alles te maken met de wind. Het is dus, in dit geval, niet zo dat een vliegtuig sneller vliegt door meer ‘gas’ te geven. Vliegtuigen vliegen doorgaans op een hoogte van 10 tot 12 kilometer en op deze hoogtes bevinden zich ook de ‘JetStreams’ (straalstromen). Er zijn verschillende jetstreams op de wereld.
Kan men over de Zuidpool vliegen?
De Australische organisatie Antarctic Sightseeing Flights huurt de laatste jaren een Boeing 747-400 van de luchtvaartmaatschappij Qantas voor een klein aantal rondvluchten over het zuidpoolgebied. De vluchten vertrekken vanuit verschillende steden in Australië zoals Melbourne, Adelaide, Perth en Sydney.