Waarom vlees pekelen?

Waarom vlees pekelen?

Als je vlees gaat pekelen marineer je het vlees in een zoutbad. Door het pekelen verandert de structuur van vlees en wordt het malser. Het is daarom ook een geschikte techniek om vlees voor te bereiden voor de barbecue. Gepekeld vlees droogt namelijk minder makkelijk uit.

Hoe varkensvlees pekelen?

Stappenplan

  1. Bepaal eerst hoeveel pekel je moet maken.
  2. We gebruiken tussen de 50 en 75 gram zout per liter water.
  3. Breng een halve liter water aan de kook en los hierin de benodigde hoeveelheid zout en de suiker op.
  4. Leg het vlees in het afgekoelde pekelwater en dek het af met folie.

Hoelang varkensvlees pekelen?

Hoe lang een stuk vlees of gevogelte moet pekelen hangt af van de grootte ervan. Een kip van 1,5 kilo moet ongeveer 8 uur in de pekel. Een varkenshaas van 300 gram heeft aan 4 uur genoeg. Een kipfiletje 3 à 3,5 uur en een stuk varkensfilet van 600 gram ongeveer 5 uur.

Hoe kan ik varkensvlees bereiden?

Varkensvlees kan op allerlei manieren worden bereid: van koken, bakken en grillen tot roerbakken. Sommige varkensproducten, zoals ham, kunnen worden gekookt. Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood.

Waarom mager varkensvlees eten?

Varkensvlees. Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee.

Hoe lang Bewaar je rauw varkensvlees?

Rauw varkensvlees bederft snel. Let daarom goed op de houdbaarheidsdatum. Bewaar open verpakkingen of onverpakt vlees maximaal 2 dagen in de koelkast en 4 maanden in de diepvries. Verpak het zelf dan goed. Rauw gemalen vlees, waarin ook varkensvlees kan zitten, kan maximaal 1 dag in de koelkast worden bewaard en 2 tot 3 maanden in de diepvries.

Wat is het voordeel van pekelen in water?

Het grote voordeel van pekelen in water (natte pekel) is de lage zoutconcentratie waardoor het vlees behalve zout ook water opneemt. Bovendien wordt een zout percentage van 1% door de meeste mensen als aangenaam ‘op smaak’ ervaren. Vaak wordt osmose als verklaring gegeven voor de wijze waarop de zoutconcentratie zich door het vlees verspreid.