Inhoudsopgave
Waarom verliest mijn kerstroos bladeren?
Als de wortels uitdrogen, laat de plant haar bladeren vallen. Maar als ze daarna weer water krijgt, herstelt ze zich meestal. Bij te veel water is de kerstster minder vergevingsgezind: de bladeren worden geel en vallen af, de wortels beginnen te rotten en in het ergste geval geeft de plant compleet de geest.
Hoe kan je een kerstroos lang houden?
Over het algemeen is het advies om hem eens per week in lauwwarm water onder te dompelen tot er geen luchtbelletjes uit de wortels meer opstijgen. Vervolgens late uitdruppelen en terug op de plekt. Je kunt de kerstster twee wekelijks licht bemesten paar pas vooral tijdens de bloei op voor overbemesting.
Hoe kerstster snoeien?
Na de bloei van de kerstster (poinsettia; Euphorbia pulcherrima) wordt de plant gesnoeid. Meestal op 10 tot 15 cm hoogte. Daarbij gaat de plant bloeden (er komt wit vocht uit). Dat bloeden wordt gestopt met wat houtskoolpoeder op de snoeiwonden.
Kunnen kerstrozen buiten staan?
De kerstroos is en blijft een buitenplant. Bij huiskamerwarmte schiet ze snel hoog op en gaat ze slaphangen. Hou haar daarom op terras of balkon en laat ze daar schitteren. Wil je ze toch in huis, haal ze dan zo kort mogelijk voor uw kerstfeest in de woonkamer.
Wat te doen met kerstster?
De kerstster heeft weinig water nodig. Wanneer je te veel giet zal de plant haar bladeren laten vallen. Onder in de pot mag nooit water staan. Het is aan te bevelen om de wortels eens per week in lauwwarm water onder te dompelen tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen.
Hoe wordt een kerstster weer rood?
Ook bij kwekers kleurt de kerstster (Euphorbia pulcherrima) niet spontaan rood. De planten komen vormen hun gekleurde schutbladeren slechts nadat ze een periode ,,korte dagen” hebben doorgemaakt. De nacht moet dan ongeveer 14 uur duren, de dag slechts 10. Ook u kan de plant 14 uur per dag duister zetten.