Inhoudsopgave
Waarom verhoogde leverwaarden?
Dit komt doordat de lever een grote reservecapaciteit heeft. Lang niet altijd worden verhoogde leverwaarden veroorzaakt door een aandoening. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken, ook al is het wel aan te raden om te laten onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is van verhoogde leverwaarden.
Is er sprake van licht verhoogde leverwaarden?
Bij licht verhoogde leverwaarden zonder bijkomende klachten die wijzen op een leveraandoening, zal de arts vaak adviezen geven over gezonde voeding, (over)gewicht en alcohol- en medicijngebruik. Soms is het nodig om over te stappen op een ander medicijn die minder schadelijk is voor de lever.
Wat zijn de oorzaken van leververvetting?
De meest voorkomende oorzaken van leververvetting zijn: Overgewicht en obesitas. Expand. Overgewicht en obesitas leiden tot meer vet in de lever. Vooral mensen met veel vet rond hun middel (buikvet) lopen risico op vervetting van de lever.
Kan verhoogde leverwaarden een teken zijn van een aandoening?
Het kan zo zijn dat verhoogde leverwaarden een teken zijn van een aandoening aan de lever. Als je nog geen last hebt van klachten, kan de ziekte nog in het beginstadium zijn. Lichamelijke klachten treden in het beginstadium namelijk nog niet op, maar pas wanneer de lever door de ziekte erg beschadigd is.
Wat is een afwijkende leverwaarde?
Afwijkende leverwaarden kunnen een (eerste) aanwijzing zijn van een leverziekte. Dit gaat vaak gepaard met bijkomende symptomen, zoals vermoeidheid, geelzucht en andere klachten. De (huis)arts zal bij verhoogde leverwaarden als gevolg van een leverziekte een behandeling opstarten. De lever.
Wat is de leverfunctie?
Door de waarden in je bloed kan de leverfunctie worden bepaald. Hiermee kunnen de gehaltes bepaald worden van bijvoorbeeld leverenzymen (zoals ASAT, ALAT, LDH), eiwitten (bijvoorbeeld albumine) en bilirubine (galkleurstof) in het bloed. Deze waarden geven informatie over het functioneren van de lever.
Wat zijn de symptomen van verstoorde leverfunctie?
Verstoorde leverfunctie symptomen 1 Donkere urine of lichtgekleurde ontlasting; 2 Verminderde eetlust; 3 Zwelling in de buik ( ascites, buikwaterzucht of waterbuik); 4 Misselijkheid of braken; 5 Zwakte of moeheid; 6 Gelige huid of ogen ( geelzucht ).
Wat is de ontsteking van de lever?
Dit heeft een verhoogde waarde van deze enzymen in het bloed tot gevolg. Als de leverwaarden van deze enzymen is verhoogd, betekent dit dus dat de lever ergens is beschadigd. In veel gevallen gaat het dan om een van de verschillende typen hepatitis. Hierbij is er sprake van een ontsteking van de lever, waardoor de levercellen beschadigd raken
Is ASAT te laag in het bloed?
Bij verhoogde leverwaarden (of te hoge leverwaarden), is verder onderzoek naar de oorzaak gewenst zodat daarna een adequate behandeling ingezet kan worden. Normaal gesproken is de hoeveelheid ASAT in het bloed laag. Toename in het bloed duidt op leverschade, aangezien bij beschadiging van de lever- of spiercellen ASAT vrijkomt in het bloed.
Wat is de oorzaak van uitdroging?
Je lichaam verlies continu vocht, voornamelijk via zweet, urine en ontlasting. Uitdroging doet zich voor wanneer er meer water uitgaat dan ingaat. Het kan worden veroorzaakt door een tekort aan de inname van vloeistoffen of door overmatig vochtverlies. Hier volgen een aantal veelvoorkomende oorzaken van dehydratie: