Inhoudsopgave
Waarom Vastelaovend?
Feesten voor het vasten Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval!
Vastenavond is de laatste avond van het carnaval. Na 24.00 uur op Vastenavond is het carnaval afgelopen en start voor de Rooms-katholieken en voor sommige protestanten de veertigdaagse vastenperiode. Vastenavond is de dinsdag voor Aswoensdag, de eerste vastendag van de veertigdaagse Vastentijd.
Wat betekend Vastenavond?
Vastenavond is de aanduiding voor carnaval, het feest dat voorafgaat aan de veertigdaagse vasten voor Pasen, met name gevierd in rooms-katholieke landen en streken.
Waar komt de naam Vastelaovend vandaan?
In Limburg wordt carnaval ook wel vastelaovend genoemd, vernoemd naar de vastentijd. Het Limburgs carnaval is meer verwant aan het Venetiaans carnaval. In het overgrote deel van Noord-Brabant wordt er afgesloten met Worstenbrood, koffie Schrobbeler soms met een Brabantse koffietafel.
Waarschijnlijk komt het Braziliaanse carnaval voort uit de ‘Entrudo’ van Portugal. Dat was een Portugees lentefeest, waarbij mensen de straten opgingen met emmers vol water, limoen en sinaasappels om elkaar te besmeuren.
Hoe heet men in Duitsland de maandag voor Aswoensdag?
‘Faseln’ betekent zowel ‘vruchtbaarheid’ als ‘onzinnigheid bedrijven’. Ook in de Duitse naam voor het feest, ‘Fasznacht’ of ‘Faszing’ is dit woord terug te vinden.
Waar staat askruisje voor?
Op Aswoensdag ontvangt de gelovige in de Mis die het officiële begin van de veertigdagentijd markeert, het zogeheten ‘askruisje’. De priester zet met as op het voorhoofd van de gelovige een kruisje, ten teken dat hij een tijd van bezinning, bekering en boete ingaat.
Waar komt Vastenavond vandaan?
Uit Middeleeuwse notities blijkt dat er al in de vroege Middeleeuwen in/rond februari rituelen waren ter opwekking van de ingeslapen natuur. Viering – met veel liederlijkheid – ging vooraf aan de periode vlak vòòr de kerkelijke vasten, dat kan de term ‘vastenavond’ verklaren.