Waarom stromen veel rivieren naar Nederland toe?
Rivieren hebben een grote invloed op het landschap waar ze doorheen stromen. Ze breken materiaal af, transporteren het en zetten het ergens anders weer af. Dit alles is te danken aan het dragende vermogen van water. Stromend water heeft voldoende energie om klei, zand en zelfs grind mee te voeren.
Welke drie landen werken de meeste elektriciteit op met waterkracht?
Noorwegen maakt voor zijn elektriciteitsproductie voor 99% gebruik van waterkrachtcentrales; (143 TWh in 2012). Deze centrales zijn vooral in het noorden van het land gelegen. Canada, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en Zwitserland produceren meer dan de helft van hun elektriciteit door waterkrachtcentrales.
Hoe is een Rivierkleilandschap ontstaan?
De kom was geschikt voor grasland. Maar soms kwam het water zo hoog, dat het huis en het land van de boeren overstroomden. Daarom bouwden de boeren dijken, zodat hun huizen en land voortaan droog zouden blijven. En zo is het rivierkleilandschap ontstaan, met dorpen op de oeverwallen, kommen en de rivier.
Wat zijn vissen in het water?
Vissen (Pisces) zijn in het water levende gewervelde dieren die in de regel ademhalen met kieuwen. De meeste vissen zijn koudbloedig, maar sommige grotere soorten vertonen warmbloedige trekjes. Vissen komen over de hele wereld voor.
Wat is de ‘eigenlijke vissen’?
Dit zijn alle bekende gewervelde landdieren als amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. De recente ‘eigenlijke vissen’ behoren allemaal tot de superklasse Gnathostomata (echte gewervelden) en vallen in twee hoofdgroepen uiteen: de kraakbeenvissen (klasse: Chondrichthyes), de beenvisachtigen (Osteichthyes), maar dan zonder de viervoeters.
Wat zijn de vissoorten?
Hoeveel vissoorten bestaan er? Er zijn ongeveer 30,000 vissoorten. Dat aantal verandert voortdurend omdat er constant nieuwe vissoorten ontdekt worden en anderen uitsterven. Bij geen van de dieren komt zo’n grote verscheidenheid aan vormen en kleuren voor als bij de vissen.
Wat zijn de vissoorten in de Noordzee?
In de Noordzee leven ongeveer 220 vissoorten. De ene vis leeft heel anders dan de andere. Haringen en makrelen zijn bijvoorbeeld planktoneters die vaak vlak onder het zeeoppervlak te vinden zijn. Tong, schol en de meeste haaien– en roggensoorten zijn bodemvissen.