Inhoudsopgave
Waarom stoppen pleegouders met pleegzorg?
Een deel van de pleegouders (18 procent) stopt vanwege ‘natuurlijk verloop’: er doen zich persoonlijke omstandigheden voor, zoals ziekte, een verhuizing of het bereiken van de pensioenleeftijd, waardoor iemand moet of wil stoppen.
Wat houd een pleeggezin in?
Pleegzorg is een vorm van hulp waarbij een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen. Het kind wordt dan niet door de eigen ouders maar door pleegouders verzorgd en opgevoed. Pleegkinderen blijven de wettelijke kinderen van hun ouders.
Hoe lang geldt het Blokkaderecht?
De blokkade geldt in ieder geval totdat de rechter heeft besloten waar het kind thuishoort. Er gelden geen vormvoorschriften voor het blokkaderecht, maar het is verstandig om de ‘blokkade’ schriftelijk te bevestigen aan de ouder met gezag of voogd.
Welke Pleegzorgorganisaties zijn er?
Belangrijke pleegzorgorganisaties
- De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen is een landelijke organisatie die helpt pleegouders om het beste voor hun pleegkind te bereiken.
- Pleegwijzer werkt voor Groningen en Drenthe en heeft als doelstelling het verbinden, ondersteunen en versterken van pleeggezinnen.
Hoe is het om pleegouder te zijn?
Kinderen testen je vaak uit “In eerste instantie bied je als pleegouder een stukje stabiliteit. Veiligheid, een plek om te slapen en te eten. Voor de kinderen is dat heel belangrijk, want ze hebben vaak een rugzakje bij zich. Soms wel twee.
Wat wordt er verwacht van pleegouders?
Hulpverleningsplan voor een pleegkind Er staat ook in wat er van de pleegouder(s) verwacht mag worden bij de opvoeding en verzorging van het pleegkind. Daarnaast helpt het hulpverleningsplan om bij de start van een plaatsing de verantwoordelijkheden van betrokkenen vast te leggen en om afspraken te evalueren.
Hoe kom je in een pleeggezin?
Iedereen die pleegouder wil worden, wordt eerst gescreend. Daarna volgt een voorbereidingstraject en een zorgvuldige selectie. Alle pleegouders krijgen begeleiding van een pleegzorgbegeleider van de pleegzorgorganisatie. Soms is de pleegzorgbegeleider dezelfde persoon als de hulpverlener in je gezin.