Inhoudsopgave
Waarom stijgt de huizenmarkt?
In de jaren 90 stijgen de huizenprijzen buitengewoon sterk door het woningtekort en omdat banken (opnieuw) hele hoge leningen verstrekken. De markt stort in door de bankencrisis in 2008. Vanaf 2013 zijn de prijzen weer aan het stijgen. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn op het hoogste niveau ooit.
Waarom zijn er zo weinig huurwoningen?
Het gebrek aan betaalbare huurwoningen komt door een opeenstapeling van zaken. Schattingen over het aantal mensen dat een huis nodig heeft zaten ernaast, door de economische crisis lag de bouw stil én politieke keuzes versterkten de problemen. Meer over de oorzaken van het woningtekort vind je hier.
Wat is er mis met de woningmarkt?
De deregulering van de woningmarkt Sinds 2002 is het gemiddelde inkomen gestegen met 30%, zijn de huurprijzen gestegen met 62%, en zijn prijzen van koopwoningen gestegen met, hou je vast, 98% (hier een fijne infographic). Acht-en-negentig procent. Tegenover een toename van dertig procent van het gemiddelde inkomen.
Wat zijn de gevolgen van het woningtekort?
Het woningtekort is vooral schrijnend voor de woningzoekers: (potentiële) starters en mensen die thuisloos rakendoor bijvoorbeeld beëindiging van een relatie. Dit heeft ook gevolgen voor de woonsituatie van jongeren. Zo blijven steeds meer jongeren in Overijssel bij hun ouders wonen.
Is er een tekort aan huurwoningen?
Ook (sociale) huurwoningen zijn erg lastig te vinden. En dat is te zien in de cijfers. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau ABF ligt het woningtekort in 2021 op 285.000 huizen. Dat tekort betekent niet alleen dat het voor mensen lastig is om te verhuizen, maar ook dat er daadwerkelijk mensen zonder dak zitten.
Hoeveel sociale huurwoningen zijn er tekort?
Huizen tekort Hiervan hadden we er in 2015 zo’n twee miljoen, maar dit aantal is sindsdien amper gestegen. “Als het beleid erop wordt ingezet om meer mensen thuis te laten wonen terwijl er ook geen sociale huurwoningen bijkomen, dan creëer je een probleem.”