Waarom stijgen de transportkosten?

Waarom stijgen de transportkosten?

De coronacrisis, een nieuwe cao, het chauffeurstekort en de onbalans in de internationale containerstromen zijn een aantal ontwikkelingen die de kosten hebben doen stijgen.

Waarom zeecontainers zo duur?

De prijs van zeecontainers is geëxplodeerd en dat heeft gevolgen voor het winkelaanbod. ,,Uiteindelijk moeten we de hogere transportkosten wel doorberekenen.” Foto: ANP. Bedrijven in de Rotterdamse haven hebben de grootste moeite om containers te vinden om bestellingen uit Azië hier naartoe te halen.

Waarom tekort zeecontainers?

Zeecontainers zijn er ook al te weinig. Aan het begin van de coronacrisis raakte het vervoer van en naar China, waar veel producten en onderdelen voor Europa worden gemaakt, ontregeld. Havens sloten en zeecontainers kwamen op andere plekken terecht dan gebruikelijk. Veel containerschepen werden uit de vaart gehaald.

Welke producten worden fors duurder?

De prijs van graan zou volgens de Rabobank dan kunnen verdubbelen en die van maïs kan met 30 procent stijgen. En dat heeft mogelijk weer gevolgen voor de prijs van onder meer brood, bier en koekjes. Maar ook vlees en eieren kunnen duurder worden, omdat granen een belangrijk bestanddeel zijn van dier- en veevoer.

Waarom worden containers duurder?

Het herstel van de wereldhandel dat halverwege 2020 sneller inzette dan verwacht zorgde voor een capaciteitstekort in het zeetransport. Daardoor stegen de prijzen van zeecontainers fenomenaal: van pak ‘m beet 2000 dollar (1700 euro) per stuk in november 2020, tot bijna 14.000 dollar deze maand.

Wat kost een 40ft container van China naar Nederland?

De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container uit China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Hoe duur is een container van China naar Nederland?

Vervoerders vragen op dit moment gemiddeld 13.787 dollar (11.721 euro) per container tussen de Chinese en Nederlandse havenstad.

Waarom geen containers?

Door een groot gebrek aan zeecontainers zit de wereldhandel in de knel. Dat leidt nog niet tot lege schappen. Maar de consument moet misschien wel langer wachten op de loungebank voor in de tuin. Wereldwijd zijn er 180 miljoen containers.