Inhoudsopgave
Waarom springt Aardlek uit?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.
Waarom schakelt de aardlekschakelaar uit?
Functie van de aardlekschakelaar De aardlekschakelaar is een automatisch systeem. Wanneer hij lekstroom detecteert schakelt hij de desbetreffende groep uit. Maar het kan ook dat alle groepen tegelijkertijd uit worden geschakeld. Dit hangt dus van de onderliggende oorzaak af.
Waarom valt een groep uit?
Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit.
Waar zit Aardlek?
Een aardlekschakelaar zit tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast. In principe hebben alle woningen die in of na 1976 zijn gebouwd of gerenoveerd, in de meterkast een aardlekschakelaar die de woon- en slaapkamergroepen beveiligt.
Wat moet je doen als de stoppen doorslaan?
Wat te doen wanneer een stop of automaat is doorgeslagen
- Schakel dit apparaat uit en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact.
- Vervang in de meterkast de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in.
- Schakel zo nodig ook de groepsschakelaar of aardlekschakelaar weer in.
Hoe ontstaat Aardlek?
Wanneer een elektrisch apparaat niet geaard is en onder spanning staat, krijgt de gebruiker een elektrische schok als hij in aanraking met het apparaat komt. De elektriciteit trekt via het lichaam naar de aarde. Op dat moment treedt de aardlekschakelaar óók in werking.
Kan een automatische stop kapot gaan?
Is er bijvoorbeeld een defect geweest op jouw elektrische installatie, dan zal een zekering ‘gesprongen’ zijn ( lees: doorgebrand ). Je dient ze dan te vervangen door een nieuwe. Een automaat kan je echter terug activeren door een klepje omhoog te duwen.
Hoe zie je of een stop door is?
Een doorgeslagen stop herkennen U herkent een doorgeslagen stop aan het venstertje in de schroefdop van een stop. Als dit venster afwijkt van de andere stoppen in de meterkast, wat wil zeggen dat het witte plaatje kapot is, zal deze doorgeslagen zijn.