Inhoudsopgave
Waarom reflecteren met leerlingen?
Reflecteren laat leerlingen nadenken over wat ze hebben geleerd. Het is een belangrijk onderdeel van het leerproces en kan vooraf, tijdens en na het leren worden toegepast. Reflecteren gaat niet vanzelf. Als leraar moet je zorgen dat je de juiste vragen stelt om je leerlingen verder te helpen.
Waarom reflecteren met kinderen?
Reflectie helpt bij de ontwikkeling van zelfregulerend leren, waarbij leerlingen verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leerproces. Dit vereist controle van het denken, de motivatie en het gedrag. Zelfreflectie helpt om die controle te ontwikkelen.
Waarom reflecteer je?
Je leert van ervaringen als je erover reflecteert. Door reflectie bekijk je of je aannames, vooronderstellingen en zienswijzen de juiste zijn of dat je zaken ook anders kunt zien, waardoor deze zaken veranderen. Reflectie maakt je ook bewust van je redenen waarom je doet wat je doet.
Wat is de meestgebruikte methode voor reflectie?
De meestgebruikte methode om te reflecteren op je eigen handelen, bijvoorbeeld in een reflectieverslag, is de STARR-methode. STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Als je de STARR-methode gebruikt, geef je antwoord op vragen over de situatie, taak, actie, het resultaat en de reflectie.
Wat is een Starr-reflectie?
Voorbeeld STARR-reflectie. Didactische competentie. Zorgen voor een krachtige leeromgeving en bevorderen van het leren. Persoonlijke leerdoel. Een duidelijke instructie geven. Situatie. Ik loop stage in groep 4 waarin wekelijkse lessen wereldoriëntatie op het programma staan.
Hoe leer je reflecteren?
Door te reflecteren leer je begrijpen: 1 waarom je op een bepaalde manier gereageerd of gehandeld hebt, 2 hoe je je hierbij voelde, 3 waar dat gevoel vandaan komt, 4 of je hier vaker mee te maken hebt, 5 en hoe je bepaald gedrag zou kunnen verbeteren.
Is reflecteren hetzelfde als evalueren?
Reflecteren is niet hetzelfde als evalueren. Als je een situatie evalueert kijk je alleen naar hoe de situatie is verlopen, hoe je hebt gehandeld, wat goed ging en wat je anders zou doen. Bij reflecteren daarentegen ga je in op het ‘waarom’ (een situatie zo is verlopen, je zo gehandeld hebt, etc.) en op je gevoel.