Waarom punctie lymfeklier?

Waarom punctie lymfeklier?

Om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van kanker of niet, is altijd cel- en weefselonderzoek nodig. Heeft de patiënt een gezwollen lymfeklier, dan kan voor celonderzoek een punctie of een biopsie worden verricht met het oog op een microscopisch onderzoek van de cellen.

Wat is het verschil tussen biopt en punctie?

Een punctie en biopt is niet hetzelfde. Bij een punctie worden er cellen en vocht uit uw lichaam opgezogen met behulp van een dunne naald. Een biopt (biopsie) is de afname van een klein stukje weefsel uit een orgaan met behulp van een dikke naald. Beide onderzoeken worden gedaan op de afdeling Radiologie.

Hoe lang duurt het voordat de uitslag van een punctie bekend is?

De uitslag van het onderzoek is meestal na enkele dagen tot een week bekend. Hoe lang dit duurt, is mede afhankelijk van eventueel aanvullend onderzoek. U krijgt de uitslag via uw huisarts of specialist.

Hoe lang wachten op uitslag punctie lymfeklier?

De uitslag van het onderzoek is meestal na enkele dagen tot een week bekend. Hoe lang dit duurt, is mede afhankelijk van eventueel aanvullend onderzoek. U krijgt de uitslag via uw huisarts of specialist. Als de uitslag van het onderzoek spoedeisend is, geven we dit direct telefonisch door aan uw arts.

Waarom biopt lymfeklier?

Soms geeft een punctie onvoldoende duidelijkheid over de aard van de aandoening. In dat geval moeten er biopten (stukjes weefsel) uit de lymfeklier genomen worden. Hiermee kan de aard van de afwijking goed worden bepaald. Zowel een punctie als een biopsie kunnen gedaan worden op de afdeling Radiologie of Chirurgie.

Doet een biopt pijn?

Als de verdoving is ingewerkt, neemt de radioloog met een biopsienaald een stukje weefsel weg. Dit gebeurt een paar keer, om voldoende weefsel te hebben voor een goede diagnose. Het nemen van een biopt kan ondanks de verdoving heel even pijnlijk zijn. Die pijn duurt meestal niet langer dan een paar seconden.

Wat kan er uit een biopt komen?

Bij een biopsie wordt met een iets dikkere naald een stukje weefsel verwijderd. Met een punctie of biopsie kunnen we bepalen van welke ziekte er sprake kan zijn. We halen met een punctie of biopsie wat weefsel of cellen uit een orgaan of lymfeklier. Het laboratorium onderzoekt dit vervolgens onder een microscoop.

Hoe lang duurt de uitslag van een punctie?

Doet een biopsie pijn?

De biopsie gaat vrij snel en is niet pijnlijk. Dit onderzoek duurt ongeveer een uur. Na het onderzoek plakt de radioloog een pleister op de wond en brengt een drukverband aan.