Inhoudsopgave
Waarom praten we met onze handen?
Gebaren zijn eigenlijk een trucje van het brein om greep te houden op onze gedachten. Dat is waar dat drukke gebaren vandaan komt. Uitgesproken woorden verdwijnen in het niets, maar iets visueel (een gebaar) geeft onbewust houvast. Zo wordt het brein minder cognitief belast én is het makkelijk om dingen te onthouden.
Wat is praten met je handen?
Bij gebarentaal gebruik je gebaren met je handen, je gezichtsuitdrukking en je ogen in plaats van je gehoor en je stem. Net zoals gesproken taal is het een taal met een eigen woordenschat en regels. We gebruiken allemaal wel eens gebaren. Bijvoorbeeld om te laten zien dat alles helemaal oké is.
Hoe praat je met handen?
– Als je je handen open hebt, met de palmen naar beneden gericht, laat dat zien dat je zeker bent waar je over praat. – Als je je handpalmen naar elkaar richt en je vingertoppen tegen elkaar houdt, geeft dat de indruk dat jij een expert bent op dit onderwerp.
Waarom gebruiken we gebaren?
We maken de gebaren -ook wel gesticuleren genoemd- omdat het ons helpt bij het vinden van woorden tijdens het spreken. Iedereen doet het: gebaren maken tijdens het praten. De een gebaart er lustiger op los dan de ander.
Wat is verbale en non verbale communicatie?
Non-verbale communicatie (of analoge communicatie) omvat elke vorm van uitwisseling van boodschappen tussen mensen of dieren via niet-talige signalen. Deze communicatie zonder woorden is ruimer dan non-verbaal gedrag (lichaamstaal in engere zin) waar het meestal toe gereduceerd wordt.
Waarom is lichaamstaal zo belangrijk?
Gevoelens zijn moeilijk onder woorden te brengen, we maken elkaar gemakkelijker door middel van lichaamstaal duidelijk wat we precies bedoelen dan met woorden. Zo wordt het duidelijk of er bijvoorbeeld een onderliggende betekenis is bij wat we zeggen, en hoe we met de ander in relatie staan.
Wat betekent tong tussen twee vingers?
Gebaar voor “Goed zo!”
Wat zijn voorbeelden van non verbale communicatie?
Denk bijvoorbeeld aan de uitdrukking ‘het is van je gezicht af te lezen’. De stand van de wenkbrauwen, de mate waarin de ogen open of juist dichtgeknepen zijn en de mond, met name de lippen en de stand van de mondhoeken. Kijk en vergelijk, gezichtsuitdrukkingen kunnen heel veel vertellen.
Wat is non vocale communicatie?
Wat zijn de effecten van lichaamstaal?
Uit lichaamstaal kun je verschillende non verbale reacties “lezen” zoals: interesse of desinteresse, angst, niet begrijpen, woede, antipathie, dominantie of onderdanigheid, zelfverzekerdheid en spanning of ontspanning.