Inhoudsopgave
- 1 Waarom plinten plaatsen?
- 2 Waarom Vloerplinten?
- 3 Is plinten zetten moeilijk?
- 4 Waarom laten Plakplinten los?
- 5 Kan je laminaat leggen zonder plinten?
- 6 Kan laminaat zonder plinten?
- 7 Hoe weet je hoeveel plinten je nodig hebt?
- 8 Hoe lang wachten met plinten leggen?
- 9 Wat is het nut van een plint?
- 10 Hoe maak je plinten op maat?
Waarom plinten plaatsen?
Doel van een plint Een plint beschermt in het algemeen de wand tegen beschadigingen. Bijvoorbeeld wanneer je stofzuigt, dweilt of er per ongeluk tegen aan stoot. Bij een aantal type vloeren is het leggen zonder tussenruimte onmogelijk, zoals bij click PVC, hout of laminaat. Dit heeft met het materiaal te maken.
Waarom Vloerplinten?
Plinten zijn functioneel Dat wil zeggen dat de vloer uitzet en krimpt door wisselingen in de temperatuur en luchtvochtigheid. Daarom is het noodzakelijk bij het leggen van laminaat om tussen de laminaatvloer en de randen (zoals wanden, deurposten en verwarmingsbuizen) ongeveer 1 cm ruimte vrij te laten.
Heb ik plinten Nodig?
Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Is plinten zetten moeilijk?
Plinten leggen is een vrij gemakkelijke klus, al kan het wel veel tijd kosten. Je wilt het natuurlijk graag netjes doen, zodat je een mooi resultaat krijgt. Daarbij is het wel belangrijk dat het laminaat goed is gelegd. Is dit niet goed gegaan, dan is het leggen van de plinten vaak moeilijker.
Waarom laten Plakplinten los?
Deze kartonnen plakplinten, zijn zelden mooi te zetten, kunnen niet tegen vocht en laten door de slechte lijmverbinding snel los. Vloeren, worden dagelijks blootgesteld aan vocht. Denkt u maar eens aan de badkamer, wc, of bij het schoonmaken van uw laminaatvloer.
Waar gebruik je Plakplinten?
Waar worden plakplinten geplaatst? Plakplinten worden meestal geplaatst op plekken waar een muurplint niet mogelijk is. Bijvoorbeeld bij een deurkozijn is de ruimte tussen een kozijn en de vloer met een plakplint te verbergen. Ook bij een wc-of badkamerdeur is een plakplint handig.
Kan je laminaat leggen zonder plinten?
Wanneer je laminaat zonder plinten legt, oogt de vloer onaf. Het wordt daarom afgeraden laminaat zonder plinten te leggen. Kies voor plakplinten of hoge plinten en maak je ruimte één mooi geheel.
Kan laminaat zonder plinten?
Plinten zijn functioneel Voor de afwerking worden plinten gebruikt, zodat deze noodzakelijke voeg niet zichtbaar is voor het oog. Wel zo netjes! Een andere functie van een plint kan zijn het wegwerken van kabels. Holle muurplinten lenen zich hier uitstekend voor.
Hoe plinten tegen elkaar zetten?
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los. Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.
Hoe weet je hoeveel plinten je nodig hebt?
Meet voordat je een bestelling plaatst alle muren waar plinten komen en vermenigvuldig dit aantal meter met 1.10 (10%). Je weet dan hoeveel meter plint je nodig hebt voor je project. Wanneer je dit aantal deelt door de lengte van de plint die je wilt bestellen, weet je hoeveel plinten je dient te bestellen.
Hoe lang wachten met plinten leggen?
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Wat is een mooie hoogte voor een plint?
Het gemiddelde huishouden kiest vaak voor een hoogte van 9 tot 12 centimeter. Hierbij is de hoogte van het plafond en de grootte van uw woonkamer heel bepalend. ‘Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plinten’ is een veelgehoorde uitspraak. Vaak komt uw vloer ook beter tot z’n recht bij het toepassen van een hoge plint.
Wat is het nut van een plint?
Een plint is een op vloerhoogte tegen een wand aangebrachte lijst, die de overgang tussen vloer en wand moet vormen. Een plint beschermt in het algemeen de wand tegen beschadigingen maar dient ook als decoratie voor de afwerking van vloer en een interieur.
Hoe maak je plinten op maat?
Het in verstek zagen gaat als volgt:
- Meet de verstekhoek waarin de plint gezaagd moet worden met een winkelhaak, zwaaihoek of een hoekmeter. Breng met een potlood deze hoek over op de plint.
- Leg de plint in de verstekbak en klem deze goed vast.
- Zaag met een handzaag (met fijne zaagtanden) de plint in de juiste hoek.
Hoe hoog de plint?
De gemiddelde hoogte van een plint is zo’n 9 à 12 centimeter. Hoge plinten zijn echter weer helemaal terug van weggeweest! Deze kunnen wel 20 centimeter hoog zijn en geven een ruimte een chique uitstraling. Daarbij is het wel belangrijk dat je de hoogte van de plint afstemt op de hoogte van je muur.