Inhoudsopgave
Waarom olie in kokend water?
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven kleven – en plakt de pasta minder.
Waarom olijfolie bij pasta koken?
Olijfolie vormt een glad laagje om de pasta Ja want de pasta plakt na het afgieten niet echt meer aan elkaar.
Waarom water zouten?
Zout wordt ook wel degelijk voor de smaak in het water gedaan, maar ook om ervoor te zorgen dat eventuele minerale zouten van de groenten in de groenten zelf blijven. Gewoon keukenzout is overigens natriumchloride (NaCl) en is dus een ander zout dan natriumbicarbonaat (ik dacht NaHCO3).
Waarom pasta water bij saus?
Het water waar je net de tagliatelle of de ravioli in hebt gekookt, is niks meer of minder dan heet water met een beetje zout en wat bloem. En dat is juist het geheim: een lepeltje van dat pastawater tilt je pastasaus naar een hoger niveau. De saus bindt een beetje, krijgt een beetje zout en vooral een hoop smeuïgheid.
Waarom moet water koken voor pasta?
Tijdens het koken gaat pasta namelijk een klein beetje stuk. Daardoor lekt er zetmeel in het water. Dat zorgt ervoor dat de pasta aan elkaar gaat kleven. Als je ruim water gebruikt is er voldoende vocht om het zetmeel in op te lossen en heb je dit probleem niet.
Waarom zoveel water bij pasta?
Je brengt de pasta zelf dus op smaak. Dat kan alleen tijdens het koken, want achteraf zout over je spaghetti strooien, heeft niet hetzelfde effect. Je wil dat het zout doordringt tot diep in de pasta. En dat lukt alleen met voldoende gezouten pastawater.
Welke olijfolie door de pasta?
Extra vierge olijfolie is de beste olijfolie voor pasta. Een superieure olie gemaakt van de eerste persing van olijven zonder extra raffinage, hitte of verwerking. Geweldig voor saladedressings, marinades, topping pasta, en brood dippen.
Welke olie op pasta?
Zowel extra vierge als vierge olijfolie smaken het best bij koude bereidingen: gebruik ze om je brood in de dippen of als smaakmaker bij salades, soepen, sauzen en pasta. Bij beide oliën raden we af om ermee te bakken en/of te braden: door de olie te verhitten, gaat de smaak verloren.
Waarom is het water van de zee zout?
Een deel van het zout in de zee is ‘afslijtsel’ van bergen. Water dat uit de hemel valt, stroomt via beken en rivieren weer naar zee. Onderweg lossen er allerlei mineralen op in het water. Die ionen (geladen deeltjes) worden meegesleept in rivieren en komen uiteindelijk in de oceanen terecht.
Hoezo is de zee zout?
Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden. Voordat ze dat doen stromen ze eerst door allerlei gebergten en landschappen. Daarbij voeren ze kleine stukjes gesteente mee. Die steendeeltjes kunnen chemische verbindingen met elkaar aangaan waardoor er zout wordt gevormd.