Inhoudsopgave
Waarom noteer je klanten op een bezoekerslijst?
Vanuit de Arbowet is het verplicht om bezoekers van de organisatie te registreren. In het geval van een ongeval of een calamiteit moeten hulpdiensten precies weten hoeveel mensen in een gebouw aanwezig zijn en wie deze personen zijn. Hoe zit het precies met bezoekersregistratie en hoe pakt u dit aan?
Hoe krijg ik meer bezoekers?
17 manieren om meer bezoekers te genereren naar je website
- Publiceer je blogs en content op social media.
- Maak gebruik van #hashtags.
- Zorg voor deelbare content.
- Afbeeldingen realiseren meer shares.
- Gebruik van share triggers.
Waarom worden gegevens van de bezoekers die gebruik maken van een zaal geregistreerd?
Voordelen bezoekersregistratie Verhoogt de veiligheid: aan bezoekers kunnen immers andere toegangsrechten worden verleend dan aan medewerkers. Reguleert het bezoekersverkeer. Geeft inzicht in de aanwezigheid van personen, bijvoorbeeld in het geval van een ontruiming.
Waarom krijg ik geen klanten?
Een eerste verklaring van het gebrek aan klanten: je krijgt geen klanten omdat niemand je website bezoekt. Dan kan je in eerste instantie wijzen naar Google. De kans is groot dat je website ofwel niet te vinden is op Google, of dat je alleen te vinden bent op onderwerpen of zoekwoorden waar niemand echt naar zoekt.
Waarom wil je een website?
Een website is een eenvoudige eerste stap voor een potentiële klant. Je bent zonder moeite 24/7 mensen verder aan het helpen. Je bent zelf in-control in tegenstelling tot social media platformen. Lokaal zoeken steeds meer mensen eerst naar bedrijven alvorens ze er één bezoeken.
Wat is bezoekersregistratie?
Het registreren, beheren en controleren van het volledige traject dat een externe bezoeker in het gebouw of op het terrein van een bedrijf of instelling aflegt. Dit traject begint bij het maken van een bezoekafspraak en eindigt bij het fysieke vertrek van de bezoeker.
Wat is belangrijk voor een website?
Aan welke voorwaarden of eisen moet een goede website voldoen?
- Mooi en vooral functioneel design.
- Gebruiksvriendelijk.
- Duidelijke structuur en indeling.
- Goede navigatie en zoekfunctie.
- Vindbaar in zoekmachines zoals Google en Bing.
- Snel laden.
- Technisch actueel zijn of up to date houden.