Inhoudsopgave
Waarom moet je jam afschuimen?
Het schuim bestaat uit vuil en eiwitresten en heeft een bittere smaak. Door het schuim te verwijderen, wordt de bouillon of andere vloeistof helder en krijgt het een betere smaak. Afschuimen is de term voor het verwijderen van dit schuim.
Waarom schuim van soep halen?
Met een schuimspaan, daarom heet ie ook zo, kan men het schuim van kokende gerechten (bouillon, groenten) afscheppen. Dit schuim eiwitten bevat onzuiverheden die de smaak negatief beïnvloeden. De schuimspaan wordt ook gebruikt om gare etenswaren uit het kokend water of vet te halen, zoals oliebollen.
Hoe afschuimen?
Afschuimen doe je met een schuimspaan. Haal telkens voorzichtig een hoeveelheid schuim weg, spoel de schuimspaan even af onder de kraan en herhaal dat net zolang tot het oppervlakte van je saus of bouillon schuimvrij is.
Hoe kan je jam wat dikker maken?
Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen. Dit helpt bij de binding, maar beïnvloedt tegelijkertijd de smaak.
Hoe maak je Jam met aardbeien?
Zelf aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. Hier een eenvoudig recept voor het maken van jam. Potten jam kun je wel een jaar bewaren. Wil je jam maken met weinig suiker gebruik dan eens een combinatie van aardbei (weinig pectine) en appel (veel pectine).
Waar worden aardbeien geteeld?
In de zomermaanden als vanouds van de ‘koude grond’. In veel kassen en tunnels worden de laatste jaren aardbeien in potten, veenbalen of bakken met potgrond of kokos geteeld. Deze hangen of staan een stuk boven de grond.
Waar komt de aardbeiandaan en hoordt hij gekweekt?
WAAR KOMT DE AARDBEI VANDAAN EN HOE WORDT HIJ GEKWEEKT? Men is niet zeker over de oorsprong van de aardbeiplant. Sommige mensen beweren dat het een van oudsher inheemse bosplant is die geleidelijk de moestuinen veroverde. Anderen denken dat de plant geïntroduceerd is door ontdekkingsreizigers die hem meebrachten vanuit het verre Zuid-Amerika.