Inhoudsopgave
Waarom moet je bloedsuiker prikken?
Het is een handige manier om inzicht te krijgen in hoe je voeding en activiteiten je bloedglucose beïnvloeden. Je meetresultaten leveren informatie voor het gesprek dat je met je zorgverlener gaat voeren over je streefwaarden en ze tonen ook aan in hoeverre je deze bereikt.
Waarom glucose nuchter prikken?
Moet u bloed laten prikken? Vraag dan uw (huis)arts of u van te voren nuchter moet blijven, dat betekent dat u niets mag eten en drinken. Voor bijvoorbeeld een glucosebepaling of cholesteroldiagnostiek kan dit noodzakelijk zijn. Door eten en drinken kunnen er tijdelijk te veel vetten of suikers in uw bloed zitten.
Hoe vaak moet je glucose meten?
Het is dus belangrijk om uw glucose te testen op verschillende tijdstippen van de dag. Onderzoek toont aan dat dagelijks 4 of meer keer testen een goede manier is om controle te krijgen over uw glucose. Goede controle van uw glucose zal u helpen het risico te verlagen op toekomstige complicaties met diabetes.
Waar moet je opletten bij bloedsuiker prikken?
Om een goede bloeddruppel te krijgen, kunt u het beste de middelvinger, de ringvinger of de pink van beide handen gebruiken. Prik niet bovenop de vingertop want daar zitten de meeste tastzintuigen. Dit is pijnlijker. Aan de zijkanten van de vingertoppen kunt u wel prikken.
Wat betekent glucose nuchter?
Een goede bloedsuiker voor ’s ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Hoe vaak controle bij diabetes type 2?
Welke controles krijgt u bij diabetes type 2? U komt 4 keer per jaar voor controle bij de huisarts of praktijkondersteuner. U komt 1 keer per jaar bij de huisarts voor een uitgebreidere controle. 1 keer per 2 jaar is het belangrijk om uw ogen te laten controleren (soms vaker).