Waarom moestuinen?

Waarom moestuinen?

Ze leren hoe groenten en kruiden groeien. Ook als volwassenen is het leerzaam om te ontdekken hoe groenten en kruiden groeien. Met een moestuin ben je afhankelijk van de seizoenen. Hierdoor leef je meer in het hier-en-nu en leer je welke groenten en kruiden bij welke seizoenen passen.

Waarom moestuin kinderen?

Een moestuin brengt kinderen in contact met de natuur. Hoe plantjes groeien, leer je het beste in een echte omgeving met aarde, wind en regen en niet uit een boekje (of een filmpje). Af en toe basilicum of een aardbei proeven, kruiden en bloemen ruiken, het draagt allemaal bij tot het leerproces.

Waarom een moestuin op school?

Kinderen kunnen meer leren van een moestuin dan je denkt Klimaat, gezondheid, biologie (zelfs de bloemetjes en de bijtjes). Maar ook leren samenwerken, nadenken over de seizoenen, watergebruik en waarom elk dier een zijn nut heeft.

Waarom een schooltuin aanleggen?

Door een schooltuin aan te leggen leren kinderen ergens voor te zorgen. Ze zien de groei van de planten en leren dat je later kunt oogsten wat je gezaaid hebt. Kinderen vinden het heel leuk om de planten te verzorgen. Natuurlijk past het ook heel goed bij de vakken biologie en natuur.

Is een moestuin veel werk?

De meesten denken dan dat een moestuin ontzettend veel werk is en dat je veel ruimte nodig hebt. Uren onkruid wieden, spitten en slepen met zakken grond. En wanneer je dan eindelijk kunt oogsten krijg je zoveel sperziebonen, kroppen sla en tomaten dat daar niet tegenop te eten valt.

Hoeveel werk moestuin?

Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.

Wat is vollegrond?

groente die buiten, in de volle grond wordt geteeld en niet in een kas. Voorbeelden: Hierbij wordt gedacht om naast biologische vollegrondsgroenten te telen, ook een kas te bouwen om biologische groenten onder glas te kunnen kweken, en zodoende het seizoen te kunnen verlengen.

Hoe groot moestuin voor 2 personen?

De richtlijn is dat je minimaal vijftig vierkante meter moestuin per persoon nodig hebt om jezelf van groenten te kunnen voorzien. Hierbij moet je dan wel voldoende uit de oppervlakte zien te halen.

Wat zijn groenten uit de volle grond?

Groenten van de volle grond

  • Bloemkool.
  • Broccoli.
  • Wortels.
  • Witte- en rode kool.
  • Groene kool.
  • Spitskool.
  • Boerenkool.
  • Spruiten.

Waarom verhoogde Moestuinbak?

In veel gebieden en met name steden is grond vaak licht of erg vervuild. Een verhoogde kweekbak kan dan uitkomst bieden. Je vult de bak namelijk eenvoudig met schone, bij voorkeur biologische, moestuingrond waardoor jouw groenten en kruiden niet in aanraking komen met de vervuilde grond.

Hoeveel hectare om zelfvoorzienend te zijn?

Met gemiddeld twee kilo opbrengst per vierkante meter zit je dus op 80 vierkante meter die je per persoon nodig hebt. Met goede grond, humus, tijdig en voldoende water kan het nog beter. Brood, aardappelen en peulvruchten, ruim geschat op 250 vierkante meter. Een hectare aardappelen kan meer dan zestig ton opbrengen.