Inhoudsopgave
Waarom medicijnen per injectie toegediend worden?
Om de tijd te overbruggen dat de INR-waarde niet optimaal is en het hogere risico op trombose bestaat, is tijdelijke toediening van bloedverdunnende injecties noodzakelijk. De injecties worden subcutaan toegediend, dat wil zeggen in het onderhuidse weefsel. Het medicijn wordt vanuit dit weefsel in het bloed opgenomen.
Welke medicijnen worden subcutaan toegediend?
Er wordt gebruikgemaakt van een korte naald die geplaatst wordt in een plooi in de huid die met de vingers wordt gemaakt. De buik is hiervoor erg geschikt. Voorbeelden hiervan zijn de toediening van insuline door diabetici en de toediening van methotrexaat door mensen met reumatoïde artritis.
Waarom wordt medicatie subcutaan gegeven?
Bij een subcutane injectie wordt een opgelost medicijn in het onderhuidse weefsel gespoten tussen de huid en de spieren. Dit gebied heet de subcutis, vandaar de naam subcutane injectie. Deze injectie zorgt ervoor dat het medicijn langzaam in het bloed wordt opgenomen.
Wat kan je subcutaan injecteren?
Hoe kunnen geneesmiddelen worden toegediend?
Stoffen kunnen ook via de huid – zalven voor aandoeningen van de huid, of voor gewrichtsaandoeningen – en via de slijmvliezen worden toegediend. De nieuwste ontwikkeling is de toediening van geneesmiddelen via pleisters, waardoor een gelijkmatige afgifte van vele uren verkregen kan worden.
Wat is de toediening van een geneesmiddel?
In principe zijn er twee manieren van toediening van een geneesmiddel: * via het maag darm stelsel (enteraal), bijvoorbeeld door de mond of via de endeldarm, en * buiten het darmstelsel om (parenteraal), bijvoorbeeld toediening op de huid of door middel van een injectie.
Wat zijn de hoofdgroepen van medicijnen?
Medicijnen worden naar werking en toepassing onderverdeeld in de volgende hoofdgroepen: – allergie-middelen (= anti-allergica) – bloed-middelen. – calcium-regulerende middelen. – centrale zenuwstelsel-middelen (psychofarmaca en neurologica) – corticosteroïden (= ‘hormonen’) – diagnostica (= middelen bij medisch onderzoek) – gynecologische middelen.
Hoe gaan de medicijnen op gang?
In die gevallen moeten de medicijnen via de mond (oraal), via de anus (rectaal) of per injectie (parenteraal) worden toegediend. De werkzame stof zal zich dan na opname via de bloedbaan over het hele lichaam verdelen. Pas dan komt de heilzame werking op gang. Dit noemen we een ‘systemische werking’.