Waarom mag je bij bepaalde medicijnen niet in de zon?

Waarom mag je bij bepaalde medicijnen niet in de zon?

Veel vaak gebruikte en zelfs zonder recept verkrijgbare medicijnen zoals antibiotica kunnen je huid gevoeliger voor de zon maken dan gewoonlijk. Lichtgevoeligheid veroorzakende middelen kunnen in wisselwerking met ultraviolet (UV) licht reactief worden of allergische reacties veroorzaken.

Wat zijn Fototoxische geneesmiddelen?

FOTOTOXISCHE OF FOTOALLERGISCHE GENEESMIDDELEN Er is een grote lijst van geneesmiddelen (zie tabel) die in combinatie met licht (zonlicht) een fototoxische of fotoallergische reactie kunnen veroorzaken. Onderscheid kan worden gemaakt tussen fotoallergisch, fototoxisch en fotosensitief (mechanisme niet precies bekend).

Welke medicijnen mag je niet in de zon?

Medicijnen die u overgevoelig voor zonlicht kunnen maken zijn bijvoorbeeld adapaleen, tacrolimus en isotretinoïne, en de antibiotica doxycycline en sulfadiazine. Bij deze medicijnen staat meestal op het etiket: ‘Felle zon en UV-lamp op de huid vermijden’.

Waarom mag je met cortisone niet in de zon?

Door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid (of door geneesmiddelen opgewekte gevoeligheid voor de zon) doet zich voor als een medicijn dat normaal geen gevoeligheid veroorzaakt door licht wordt geactiveerd als gevolg van een wisselwerking met UV-straling bij het binnendringen van de huid.

Wat is een fototoxische reactie?

Een fototoxische reactie ontstaat (meestal) heel snel na inname of (zelden) na plaatselijk aanbrengen van een geneesmiddel, in combinatie met blootstelling aan zonlicht of aan zonnebank. Er treden rode vlekken op, soms met vorming van met vocht gevulde blaasjes (zoals bij hevige zonnebrand). Jeuk is er weinig of niet.

Wat is een fototoxische?

Fototoxiciteit is een huidreactie die ontstaat door de wisselwerking tussen bepaalde stoffen (zoals geneesmiddelen) en de inwerking van licht, meestal zonlicht. Hierdoor ontstaat er celbeschadiging. Deze reactie, in de vorm van huiduitslag, treedt al snel op na de blootstelling aan zonlicht of uv-stralen.

Hoe gevaarlijk is methotrexaat?

Waarschuw uw arts bij ernstige misselijkheid, ernstige diarree met bloed, kortademigheid en bij gele verkleuring van de huid en het tandvlees (dit laatste wijst op een leverziekte). Bij een ernstige lever- of nieraandoening mag u geen methotrexaat gebruiken.

Waarom mag je met prednison niet in de zon?

Wees voorzichtig in de zon: gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Bij gebruik van prednison maken de bijnieren minder corticosteroïden aan. Zolang u prednison gebruikt, is dat geen probleem. Maar als u plotseling stopt, ontstaat er een tekort aan corticosteroïden.

Welke planten geven brandwonden?

Meestal gaat het om de zogenaamde “furocoumarines” of “ psoralenen” (zoals in de berenklauw) , maar soms ook andere lichtgevoelige stoffen zoals anthrachinonderivaten (bijv. in boekweit en St. Janskruid). Deze stoffen worden pas “geactiveerd” na blootstelling aan zonlicht.

Wat zijn fototoxische stoffen?

Fototoxiciteit of fotoreactiviteit is een eigenschap van farmaceutische en chemische stoffen, waarbij onder invloed van licht, meestal zonlicht, een reactie optreedt die de huid aantast. Dit kan leiden tot huidirritatie (rode huid, jeuk, uitdroging, schilfering) of zelfs brandwonden.

Wat is Fotosensibilisatie?

Fotosensibilisering is het resultaat van een interactie tussen UV-stralen en een sensibiliserende stof in of op de huid. Dat kan een bestanddeel zijn uit een plaatselijk aangebracht product (parfum, geneesmiddel) of een molecule die in de huid terechtkomt via de bloedsomloop (fotosensibiliserend geneesmiddel).

Hoe lang moet je methotrexaat gebruiken?

Als MTX bij u goed blijkt te werken, kunt u dit middel vele jaren gebruiken. Hoe lang, in welke vorm en dosering u dit medicijn krijgt voorgeschreven, zal uw behandelend arts met u bespreken.