Inhoudsopgave
Waarom likt een fret?
Veelal door indringers / vreemde fretten in het territorium of vanuit hormonen bij fokfretten. Dit is bijvoorbeeld een zeer indringende manier van mokken die bronstige rammen vertonen wanneer zij een andere ram ruiken en moertjes wanneer zij nieuwe geurtjes in de omgeving van hun nest/pups ruiken.
Waarom kwispelt een fret?
Opwinding en spanning Een ander teken is het snelle kwispelen, net als een kat die op de loer ligt. Fretten doen dit wanneer ze bijvoorbeeld iets spannends ontdekt hebben. Hun nieuwsgierigheid en jachtlust zijn aangewakkerd. Fretten zetten ook regelmatig de haren op hun staart recht overeind.
Kan een fret goed alleen zijn?
Een fret is géén sociaal dier (met soortgenoten) Een fret kan juist heel goed alleen gehouden worden. Van nature is de fret (bunzing) solitair en leeft dus alleen. Je kan een fret wel samen houden, maar liever niet. Alleen als je een goede match vindt, is het erg leuk om twee of drie fretten samen te houden.
Kunnen fret bij elkaar?
Onderling mogen de fretten niet in elkaars kooi komen! Dit willen ze natuurlijk heel graag om het territorium van de ander te ontdekken en markeren, maar voor de vervolgens thuiskomende fret wordt zijn veilige ruimte dan spontaan onveilig. Mits ze het leuk vinden samen te spelen in de loslooprondes, mag dat.
Kan een fret bijten?
Heel soms komt het voor dat een fret bijt en niet meer loslaat. Probeer dan niet de kaken los te wrikken want de fret zal alleen maar meer vasthouden. Vraag hulp van een ander of loop naar de kraan en houd de kop van de fret onder een stromende straal koud water, de fret zal direct loslaten.
Hoe gevaarlijk is een fret?
Een fret kan bijten Fretten kunnen flink bijten. Zeker in de puberteit, maar ook fretten die niet opgevoed zijn of stress hebben, zullen niet aarzelen te bijten. Een fret houden, betekent dus ook dat je je fret zult moeten opvoeden. Als je een fret niet (goed) opvoed, zal hij meestal blijven bijten.
Hoe beweegt een fret?
Fretten kunnen springen, maar verwacht geen wonderen van een fret. Ze hebben weliswaar een groot ego, maar korte pootjes. Qua hoogte kunnen sommige fretten over een plank van circa 70 cm komen, door zich omhoog te trekken. Maar een ‘horizontale sprong’, daar blinken ze niet in uit..
Wat heeft een fret nodig?
Een fret heeft vlees nodig. Het beste is om een fret prooidieren (muizen, ratten, kuikens etc.) te voeren, maar je kan de fret ook voeren met een hele goede kwaliteit brokvoer of rauw vlees. Als je dit eng vindt of er niet van houdt, dan kun je beter een knaagdier of konijn houden.
Is een fret lief?
Fretten zijn hele leuke en lieve huisdieren. Ze kunnen zo heerlijk springen wat wel de “crazy weasel (war) dance” wordt genoemd. Ze zijn aanhankelijk, speels, slim en ze vragen om aandacht en willen lekker geknuffeld of opgepakt worden. Soms dagen ze je uit om met ze te spelen.
Wat voor geluid maakt een fret?
Kekkeren. Kekkeren is een geluid dat een fret maakt als hij bijvoorbeeld met zijn nageltje ergens vast zit. Het klinkt als snel en opgewonden, protesterend gemok. Als je dit geluid hoort, kun je het beste direct overeind schieten om na te gaan wat er aan de hand is.
Hoe leer je een fret bijten af?
Om de fret te leren niet te bijten als hij neergezet wilt worden:
- Houd je fret op zo’n manier vast dat hij je niet kan bijten.
- Blijf je hem vasthouden, ook als hij tegenstribbelt.
- Zet je hem neer wanneer hij stopt met tegenstribbelen.
- Beloon je hem en zeg je hoe goed hij het heeft gedaan.
Wat voor geluid maakt een boommarter?
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Hoeveel jongen kan een fret krijgen?
De meeste fretten hebben geen problemen met de bevalling. Het gemiddelde aantal jongen is 7, maar dit kan erg variëren (van 2 tot 10). Vanaf een week of 4 zullen de jongen zelfstandig proberen te eten. Op een leeftijd van 8 weken kunnen de jonge fretjes naar hun nieuwe baasjes.