Inhoudsopgave
Waarom laparoscopisch?
U kunt om verschillende redenen een laparoscopie krijgen. Vaak wordt een laparoscopie verricht als het nodig is te weten of de eileiders goed doorgankelijk zijn of bijvoorbeeld wanneer sprake is van buikklachten. Uw arts heeft met u besproken wat in uw geval de reden is om een laparoscopie te verrichten.
Hoe lang lucht in buik na operatie?
Dit wordt veroorzaakt door het koolzuurgas dat bij de operatie in de buik is ingebracht en prikkeling geeft aan het middenrif. Dit koolzuurgas werd gebruikt om meer ruimte in de buik te maken. Dit gas wordt langzaamaan door het lichaam opgenomen en hierdoor zullen de klachten langzaamaan verdwijnen.
Wat is een laparoscopie?
Laparoscopie betekent: in de buik (laparo) kijken (scopie). De operatie gebeurt onder algehele verdoving (narcose). De gynaecoloog maakt (meestal) een sneetje van ongeveer 1 centimeter in de navel en brengt door dat sneetje een dunne holle naald in de buikholte.
Hoe halen ze een cyste weg?
Cyste weghalen Dit gebeurt via een kijkoperatie. Vaak haalt de arts alleen de cyste weg en kan de eierstok blijven zitten. U kunt dezelfde dag nog naar huis. Als de operatie via een snee in de buik gaat, blijft u 1 tot 3 nachten in het ziekenhuis.
Waarom kijkoperatie buik?
Met een kijkoperatie in de buik kunnen we de baarmoeder, de eileiders, de eierstokken, de blinde darm, de galblaas en de lever goed bekijken. Als het nodig is, kunnen we via een kijkoperatie ook kleine ingrepen doen. Een kijkoperatie in de buik heet ook wel diagnostische laparoscopie.
Hoe krijg je gas uit je buik na operatie?
Die pijn wordt veroorzaakt doordat er nog wat koolzuurgas is achtergebleven in de buikholte. Dit gas is onschadelijk en verdwijnt vanzelf na opname in de bloedbaan of door uitademing via de longen. Daarmee neemt ook de pijn in de schouders af. Voor de pijn na de operatie krijgt u pijnstilling.
Waarom niet zwaar tillen na operatie?
Zwaar lichamelijk werk en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijdt dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond. Geef als u moet hoesten tegendruk door met uw hand of een kussentje tegen de wond te duwen.
Hoe snel herstel na laparoscopie?
Over het algemeen moet u voor herstel zeker op twee tot drie weken rekenen. Bij een grotere operatie als een baarmoederverwijdering is dit soms langer, bij een kleine en vlotte ingreep verloopt het herstel soms sneller. De eerste dagen kunt u over het algemeen wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin.
Wat is een laparoscopische Cystectomie?
Cystectomie is een ander woord voor blaasverwijdering. ook de lymfklieren uit het bekken worden weggenomen. Deze operatie wordt gedaan bij patiƫnten met blaaskanker die is ingegroeid in de spierlaag van de blaaswand.