Waarom krijgen ouderen vaak longontsteking?

Waarom krijgen ouderen vaak longontsteking?

Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.

Waarom overlijden ouderen aan longontsteking?

Longontsteking kan echter fataal zijn bij hele jonge kinderen, ouderen en mensen die al ziek zijn of met een verzwakt immuunsysteem. Sommige vormen van longontsteking worden bovendien steeds moeilijker te behandelen door de toenemende resistentie van de ziekteverwekkers tegen antibiotica.

Hoe herken je longontsteking bij ouderen?

Ouderen kwetsbaarder Symptomen van longontsteking zijn koorts, hoesten, benauwdheid, spierpijn, pijn bij het ademhalen en vermoeidheid. Bij ouderen verloopt een longontsteking vaak ernstiger en kan het weken tot maanden duren voordat ze weer de oude zijn. Ook hebben veel ouderen tijdelijk hulp nodig van anderen1.

Kan iedereen een longontsteking krijgen?

Iedereen kan een longontsteking krijgen. Maar je loopt wel extra risico als je een lagere weerstand hebt. Dat geldt bijvoorbeeld voor ouderen, chronisch zieken en mensen die een chemokuur of immunotherapie ondergaan. Dan kan een heftige verkoudheid of griep sneller overgaan in een longontsteking.

Welke bacterie veroorzaakt longontsteking?

Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken.

Hoe kan ik een longontsteking voorkomen?

Hoe verklein je het risico op een longontsteking?

  1. Zorg voor warme, droge kleding.
  2. Stop met roken. Roken irriteert en verzwakt je longen waardoor je meer kans hebt op een longontsteking.
  3. Zorg dat je uitgerust en gezond bent.
  4. Griep verzwakt je weerstand waardoor je meer kans hebt op een longontsteking.
  5. Ben je ziek?

Hoe kom je aan een bacteriele longontsteking?

Bacteriële longontsteking De besmetting kan plaatsvinden door overdracht van ziektekiemen. Deze ziektekiemen worden door hoestende, besmette mensen verspreid. Ook door bloedcontact met besmet bloed, of besmette ziekenhuismaterialen kunt u een longontsteking oplopen.

Hoe ga je dood aan een longontsteking?

Mits tijdig herkend kan een bacteriële longontsteking behandeld worden met een antibioticum. Wanneer de ziekte niet tijdig behandeld wordt, kunnen de longblaasjes zodanig verzwakken, dat de longinhoud zeer verkleind wordt. Dit heeft in de meeste gevallen de dood tot gevolg.