Waarom krijg ik steeds ander merk medicijn?

Waarom krijg ik steeds ander merk medicijn?

Waarom krijgt u een ander merk medicijn mee?

  • Niet (meer) leverbaar. Uw medicijn is (tijdelijk) niet leverbaar door een productiestop, een handelstop of een medicijntekort.
  • Voorkeursbeleid. Uw zorgverzekeraar vergoedt niet (meer) het medicijn dat u gewend bent.

Wat is een UA standaard?

De Geneesmiddelenwet biedt de mogelijkheid een geneesmiddel alleen via de apotheek beschikbaar te maken door het in te delen als UA-geneesmiddel.

Wie bepaalt welk merk medicijn Je krijgt?

Als je een medicijn op recept krijgt, bepaalt je huisarts of specialist de stofnaam. Dit is de werkzame stof van het medicijn dat je nodig hebt. Wanneer je de kosten voor het medicijn vergoed krijgt van je zorgverzekeraar, bepaalt die met de apotheek welk (merk)medicijn je krijgt (preferentiebeleid).

Welke middelen zijn UA?

Sommige zelfzorgmiddelen zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de apotheek vanwege hun wisselwerking met andere geneesmiddelen en het belang van voorlichting bij het gebruik van deze middelen. Dit zijn de zogenaamde UA-middelen (Uitsluitend Apotheek).

Wat is een UA lijst?

UA (‘Uitsluitend Apotheek’) betekent bijvoorbeeld dat het medicijn alleen bij de apotheek verkrijgbaar is. UAD staat voor ‘Uitsluitend Apotheek en Drogist’.

Kan je naproxen zonder recept kopen?

Na ibuprofen, is naproxennatrium (Aleve®) nu het tweede NSAID dat zonder recept verkrijgbaar is. Het middel is geregistreerd voor de behandeling van ‘hoofdpijn, tand- en kiespijn, spierpijn, spit, reumatische pijn, menstruatiepijn, pijn en koorts bij griep en verkoudheid, koorts en pijn na vaccinatie’.

Welke UA-middelen zijn er?

Onder de UA-middelen vallen: dextromethorfan….Zelfzorg

  • AV (algemeen verkrijgbaar)
  • UAD (uitsluitend verkrijgbaar bij de apotheek, apotheekhoudende huisartsenpraktijk en drogist)
  • UA (uitsluitend verkrijgbaar bij de apotheek en apotheekhoudende huisartsenpraktijk).

Wat is een spray voor verstopte neus?

De meeste mensen gebruiken een neusspray om een verstopte neus te verhelpen. In dat geval wordt vaak een spray met xylometazoline of oxymetazoline gebruikt. Dit is te koop bij de apotheek van bijvoorbeeld Otrivin, Healthypharm, of Idyl, en de meeste drogisterijen hebben er een huismerk van. Xylometazoline werkt in op de bloedvaatjes in de neus.

Wat kan een steroïde neusspray veroorzaken?

Steroïde neussprays veroorzaken echter bij een aantal patiënten bijwerkingen zoals een bloedneus, een prikkend of brandend gevoel in de neus, een droge en korstige neus, een slechte smaak in de mond, keelirritatie, jeuk en/of roodheid en/of zwelling in de neus. Zeer sporadisch resulteert het gebruik van steroïde neusspray in hoofdpijn,

Hoe kan ik een loopneusspray bestrijden?

Je kunt een neusspray gebruiken om een loopneus te bestrijden. Je kunt dan kiezen voor een spray die xylometazoline en ipratropium. Het middel Ipratropium remt de vochtafscheiding van het slijmvlies. Je treft deze combinatie in Otrivin Duo.